Marinko Prga u ‘Mrtvim ribama’: ‘Film je to koji ukazuje na besmislenost rata’

Mrtve ribe novi je film Kristijana Milića, a u njemu je jednu od čak 42 uloge odigrao varaždinski filmski i kazališni glumac Marinko Prga.

Kao i u Broju 55, Milićevom filmu u kojem je također glumio Prga, rat je okosnica, no u Broju 55 riječ je o klasičnom žanrovskom akcijskom ratnom filmu, dok je u slučaju filma Mrtve ribe riječ o socijalnoj drami koja se događa nakon rata.

– Nije to ratni film, žanrovski bi ga mogli svrstati u dramu. Radnja se događa u poslijeratnom Mostaru, iako mi u samom filmu nigdje ne saznajemo da je to zapravo Mostar. Samo mjesto je zapravo i nebitno, fokus jest na suživotu različitih entiteta nakon ratnog razdoblja – kazao je Prga.

Besmisao rata

Poput većine filmova smještenih u poslijeratni kontekst, ističe Prga, film ukazuje na besmisao rata.

Velik broj uloga posebno ‘bode oči’, a dodatno začuđuje što ne postoji klasična hijerarhija glumaca, glavni i sporedni, već su svi podjednako važni.

– Kako je rekao producent i glumac Slaven Knezović, sve su uloge podjednako bitne. I tako i je, nekako svi smo u manjoj mjeri jednako zastupljeni. Više se tek ističe Dragan Despot, koji igra lik profesora i koji jedini u filmu napravi suicid – dodao je Prga.

Bez nasilja

Unatoč naglašenoj socijalnoj dimenziji filma, neki dijelovi ipak nadilaze vremenski i društveni kontekst u kojem se film odigrava te zalaze i na ravan vanvremenske simbolike.

– Film ima i, da tako kažem, dozu metafizičkog, začudnog, poput filma Živi i mrtvi, također rađenog po romanu Josipa Mlakića.

Dodaje i kako sama najava filma može navesti na krivi zaključak.

– U tim najavama uvijek su sadržane atraktivne odnosno dinamičnije scene pa često mogu navesti gledatelje na krivi zaključak. Scene nasilja odnosno pucanja lik kojeg igram, primjerice, proživljava u mašti, ne događaju se za pravo. Film nije nabijen nasiljem, više se bavi pojedinim ljudskim sudbinama.

Odlična suradnja

Sam lik kojeg u ovom filmu utjelovljuje Prga izlazi iz okvira klasičnih filmskih likova te, poput niza ostalih, o njemu iz priče ne saznajemo previše.

– Teško mi je govoriti o ulozi koju igram. Iz radnje možemo zaključit odnosno pretpostaviti koji je to karakter. Ne znamo njegovu prošlost, ali ga možemo, kroz interakciju s likovima koje susreće u filmu, otprilike smjestiti u određeni kontekst, to jest pozicionirati na društvenoj ljestvici, da budem precizniji. Svakako bi se u njemu moglo prepoznati osobu koja životari u maloj sredini nakon ratnih trauma i stradanja.

Suradnja s Kristijanom Milićem bila je odlična, dodaje Prga. To je već četvrti film na kojem surađuju.

– Veselim se također svakoj eventualnoj budućoj suradnji sa istom filmskom ekipom – zaključuje Prga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije