BESPLATNE PROJEKCIJE Maraton kratkih filmova 21. prosinca u Kinu Gaj!

I ove će se godine po peti puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma, a programi će se odvijati u 22 kina diljem zemlje. Naravno, i u varaždinskom Kinu Gaj.

Bit će prikazano ukupno 37 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma.

Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan. a projekcije počinju u 18 sati, a traju do 21 sat.

Više o programu

5. Maraton kratkometražnih filmova podijeljen je u četiri programa: ‘Hrvatski maratonci 1 i 2’ donose recentno nagrađivane domaće ‘kratkiše’, a ‘Domaći mali maratonci’ i ‘Europski mali maratonci’ donose animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima.

U programu ‘Hrvatski maratonci 1 i 2’ nalazi se 10 domaćih filmova svih rodova: Gamer girl Irene Jukić Pranjić, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, Tanja Jasne Nanut, Trip Marka Meštrovića, Siguran let Alda Tardozzija, Čistačica Matije Vukšića, Blink Jakova Labrovića, Noćna ptica Špele Čadež i Manivald Chintis Lundgren.

‘Domaći’ i ‘Europski mali maratonci’ donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu. Prvi, ‘domaći’ program, donosi serijal animiranih filmova Koyaa i nestašni predmeti (njih osam) autora Kolje Sakside kao i Ježevu kuću Eve Cvijanović. Osim toga, a u sklopu europskog programa ‘kratkiša’ najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Nizozemske (Malo logike), Slovenije (Lasica), Italije (Dobro jutro mjeseče), dva filma iz Francuske (Dva prijatelja i Malena lija) te po jedan iz Hrvatske (Medo trapavko), Portugala (Ginjas) i Španjolske (Životna priča).

Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova ove će se godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu tog online programa prikazat će se presjek kratkometražnih uspješnica s prošla četiri izdanja Maratona ‘kratkiša’, a sve ostale detalje objavit ćemo na vrijeme.

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Jubilarni peti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije