POLITIKA I KULTURA Naše kazalište istaknuto kao jedan od negativnih primjera

Online izdanje medija Express pozabavilo se temom o sprezi politike i kulture, a kao jedan od primjera naveden je i slučaj Varaždina.

Kultura je i dalje pod patronatom politike preko raznih poluga, a jedna od njih je zasigurno Kazališno vijeće, navodi se u članku, a kasnije ta teza potkrepljuje i argumentima.

Kazališno vijeće ima višestruku ulogu. Ono bira ravnatelje ili intendante, prihvaća program, ima uvid u financije, prati realizaciju programa i ima nadzornu i savjetodavnu funkciju.

U Zakonu o kazalištima jasno pišu kriteriji za izbor članova Kazališnih vijeća. One članove koji ne dolaze iz matične kuće bira gradsko vijeće i oni, prema Zakonu, moraju biti izabrani ‘…iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi…’

Dalje se navodi primjer Osijeka, Splita, Šibenika, ali i Varaždina.

U Kazališnom vijeću HNK u Varaždinu, podsjeća Express i nacionalnu javnost, tako sjede bivši novinar i bivši glasnogovornik MUP-a i Vlade RH Zlatko Mehun, vezan uz udrugu Liga za Varaždin Davora Patafte. Uz njega sjedi Anislava Kaniški, vlasnica obrta za knjigoveške i tiskarske usluge, inače inženjerka prometa, koja dolazi iz stranke Reformisti Radimira Čačića. Uz njih, tu je i članica HDZ-a, tehnološka tehničarka Otilija Cvetko, koja je predsjednica vijeća.

U nastavku se podsjeća na situaciju kada je smijenjena bivša predsjednica Kazališnog vijeća Spomenka Dragović, ‘jer je uglavnom bila trn u oku svim gradskim vlastima’.

Spomenka Dragović je profesorica kroatistike i komparativne književnosti, predaje Medijsku i Scensku kulturu, doktorandica je književnosti – grana teatrologija, ima završeni poslijediplomski studij s prihvaćenom temom doktorskog rada vezanog uz varaždinsko kazalište. Ujedno je autorica znanstvenih radova o varaždinskoj kazališnoj prošlosti i suvremenosti, te menadžerica za izradu EU-projekata, te odlikovana Medaljom Grada Varaždina zbog iznimnih postignuća u promicanju varaždinske kazališne prošlosti i suvremenosti, nabraja se.

Express podsjeća i da je redateljica Ksenija Krčar Gradu uputila prigovor zbog kriterija izbora članova Kazališnog vijeća, no nitko se na njezin dopis nije ni osvrnuo.

Za kraj varaždinske priče prenosi se izjava glumca Marinka Prge koju je nedavno dao novinaru Varaždinskih vijesti Nikoli Leskovaru:

– Nakon dva mandata provedena u Kazališnom vijeću imam fobiju od ikakvih komisija i članova poslanih u teatar po ‘partijskoj dužnosti’, uglavnom kazališnih analfabeta, koji bi trebali donositi bitne odluke vezane uz kazalište. Jedna nas je novopridošla vijećnica u uvodnom govoru srdačno pozdravila i rekla kako ona do sad ‘inače nije išla u kazalište, ali će u budućnosti to ispraviti’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije