FOTO Otvorena izložba Grgura Akrapa: ‘Ljepota slika zrači osjećajem uzvišenosti’

U sklopu ovotjedne ‘Srijede u muzeju’, u Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu otvorena je izložba slika Grgura Akrapa.

Grgur Akrap (r. 1988. g.) diplomirao je 2013. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Damira Sokića. Do sada je izlagao na tridesetak skupnih izložbi, a ovo mu je jedanaesta samostalna.

U predgovoru kataloga povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović o slikarstvu Grgura Akrapa i slikama s ove izložbe je napisao: ‘Kada na kraju svih ludih zabava i bančenja po Rimu, blazirani i otupjeli protagonist Fellinijeve Dolce Vite završi na jednoj plaži, tamo prisustvuje okupljanju ljudi oko neke nemani koju je izbacilo more, oko gadne ribetine. Njezina mrtva i nakazna naplavina predstavlja sve što preostaje od uzbudljivoga života tog mondenog novinara, života punog čulnih užitaka i divnih senzacija’.

Slične vodene nemani vidimo na novim slikama Grgura Akrapa. Gledajući te slike posve nam je jasno da je ovdje riječ o čisto fizičkom, senzornom užitku u umjetnosti, ali to nije uživanje tek u ljupkim motivima, ili u dekorativnoj formi. Autor nam scene ribolova predstavlja poput mističnih rituala. Ljepota postignuta na njegovim slikama, stoga, zrači osjećajem uzvišenosti i prisutnošću više spoznaje, što je iskazano slikarski: u masi boje i u ekspresivnom potezu. Kao da je riječ o svetim zapisima koji nisu predstavljeni pisanim jezikom, nego slikarstvom. Dakle, ne samo slikom, već slikarskom umjetnošću’.

Organizatori programa su Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel. Izložba je postavljena za razgled do 22. listopada ove godine, a ulaz je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije