Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao na uskršnjem festivalu u Belgiji

Varaždinski folklorni ansambl vratio se u utorak, 18. travnja, iz Belgije, gdje je od 13. do 17. travnja sudjelovao na uskršnjem festivalu folklora Paasfeesten u Leuvenu.

Paasfeesten se već 43 godine tradicionalno održava za vrijeme Uskrsa, a festival zajedničkim snagama organiziraju četiri folklorne skupine iz Leuvena – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento. Kvalitetu festivala prepoznala je i međunarodna organizacija CIOFF, ogranak UNESCO-a specijaliziran za tradicijsku kulturu koji najboljim svjetskim festivalima folklora dodjeljuje certifikate izvrsnosti.

Leuven je bivši industrijski grad u kojem živi 100 tisuća stanovnika. Ujedno je i veliki sveučilišni centar u kojem studira oko 55 tisuća studenata (za usporedbu, na Sveučilištu u Zagrebu studira 70 tisuća studenata), tako da trećinu populacije čine studenti. Grad je pun sadržaja, kulturnih događanja, ali i restorana, kafića te pivnica i pivovara.

Većina starih obrtničkih i industrijskih građevina je preuređeno i danas se u njima nalaze studentski domovi, uredi i moderni stanovi, a upravo se preuređuje gradska četvrt u kojoj se nalazi stara tvornica Stelle Artois (nova je izgrađena nekoliko kilometara dalje). Grad je udaljen svega 25 kilometara udaljen od Brusselsa, do kojeg se vlakom dolazi za 20 minuta.

Upravo su ulice i trgovi Leuvena bili najljepša pozornica za folkloraše iz Češke, Portugala, Mađarske i Hrvatske. Programi i parade u više su se navrata izvodili na ulicama Leuvena, gdje je folkloraše pratilo više tisuća ljudi, a neki su čak i zaplesali s njima.

Središnji koncert održao se na Grote Markt, glavnom gradskom trgu ispred srednjovjekovne gradske vijećnice, zaštitnog znaka Leuvena. Tom je programu nazočio i gradonačelnik Leuvena, a nakon koncerta je održan svečani prijem na kojem su članovi VFA gradonačelniku predstavili grad Varaždin.

Osim na ulicama grada, programi su se održavali u dvorani Rijschool. Dva festivalska poslijepodneva bila su rezervirana za višesatne koncerte na kojima su nastupile sve domaće i gostujuće grupe. Varaždinski folklorni ansambl na tim je programima izveo koreografije plesova i pjesama Hrvatskog Zagorja i Međimurja. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Na Uskrs je u crkvi Sv. Petra, srednjovjekovnoj crkvi gotičke arhitekture koja se nalazi nasuprot gradske vjećnice, održana svečana misa kojoj su prisustvovali svi sudionici festivala. Gostujuće grupe, uključujući i tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla, izvele su prigodan program u sklopu misnog slavlja.

Jedna večer bila je rezervirana za radionice na kojima su domaće i gostujuće grupe izvođače i organizatore festivala podučavale plesovima iz svoje države. Varaždinci su tako naučili nekoliko čeških, mađarskih, portugalskih i belgijskih narodnih plesova, dok su drugima pokazali autohtone plesove iz Podravine, Hrvatskog Zagorja, Gradišća i Posavine.

U neformalnom dijelu festivalskog programa jednu je večer bila organizirana igra u kojoj su izvođači i domaćini zajedno istraživali Leuven.

Podijeljeni u timove od 12-15 osoba, uz to da su u svakom timu bile osobe iz svih država, “natjecatelji” su morali otkriti poznata i manje poznata mjesta u Leuvenu te naučiti nešto o njegovoj prošlosti i sadašnjosti. Put ih je odveo od Oude Markta (Starog trga) i okolnih ulica koje su popularno mjesto za izlazak, do rijeke Dijle koja sa svojim kanalima oblikuje izgled gradske jezgre.

Uskršnje poslijepodne članovi VFA iskoristili su za izlet u Brussels, gdje su razgledali Atomium, kraljevsku palaču, slavnog Manneken-Pisa i druge znamenitosti. Osim Brussels, Varaždinci su na ovoj turneji posjetili i njemački srednjovjekovni grad Aachen, prijestolnicu Karla Velikog, u kojem se napravili kratku stanku na putu u Belgiju.

Tradicija Paasfeestena je da članovi i prijatelji belgijskih skupina u svojim domovima ugoste članove gostujućih grupa.

Tako je i 12 članova VFA pet dana živjelo s nekoliko belgijskih obitelji te tako iz prve ruke dobilo priliku upoznati belgijsku kulturu, kuhinju i običaje. Iako su svi festivali folklora posebni zbog toga što povezuju ljude sa svih strana svijeta, ovog su puta nastala još čvršća prijateljstva. Uostalom, mnogi su se prisjetili da je Varaždinski folklorni ansambl na Paasfeestenu već sudjelovao 2004. godine.

Iako su se tek vratili s puta, za članove Varaždinskog folklornog ansambla nema odmora.

U srpnju putuju na drugu ovogodišnju turneju, u škotski Edinburgh, a bliži se i županijska smotra folklora te drugi nastupi. Iako je kraj akademske i školske godine blizu, nove članove uvijek rado primaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije