O mjestima hrvatskih stradanja: Damir Borovčak na predstavljanju svoje knjige

Sisačka biskupija i Zaklada za izgradnju župne Crkve Našašća sv. Križa u Zrinu u petak 17. veljače, u dvorani Kulturnog centra ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu, organizirali su predstavljanje najnovije knjige uglednog publicista i promicatelja istine o stradanju Hrvata, Damira Borovčaka ‘ZRIN – svjedoci komunističkog zločina’

Nakon što je goste pozdravio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je već u nekoliko navrata bio domaćin sličnih događanja u Novom Marofu, o knjizi su govorili sisački biskup mons. Vlado Košić, ravnatelj Zaklade za izgradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić, predsjednik Odbora za izgradnju crkve u Zrinu Matija Petanjak te autor i urednik knjige Damir Borovčak.

Mons. Vlado Košić je upoznao posjetitelje sa Sisačkom biskupijom te župom Zrin, koja je danas jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog župljanina. Zrin je naselje u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Općini Dvor. Nekada je bio središte hrvatskih plemića i banova Šubića po čemu su kasnije i prozvani Zrinski.

No, Zrin niti prošle, jubilarne godine Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog, nije spomenut kao mjesto gdje se rodio hrvatski junak, istaknuli su govornici.

Prema povijesnim podacima u knjizi Damira Borovčaka ‘ZRIN – svjedoci komunističkog zločina’ u Drugom svjetskom ratu partizani su 9. rujna 1943. godine spalili Zrin do temelja zajedno sa župnom crkvom Našašća sv. Križa. Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata poginulo je ili ubijeno 213 stanovnika Zrina.

Tog 9. i 10. rujna 1943., partizani su opljačkali Zrin, kuće razrušili, spalili, a trećinu žitelja pobili. Nakon rata žene i djeca iz Zrina su teretnim vagonima odvezeni u Slavoniju i smješteni većinom u četiri sela pokraj Đakova: Slatinik, Drenje, Gašinci i Lapovci. Hrvatima je strogo zabranjen povratak u mjesto, te se sve do danas, niti jedan Zrinjanin nije vratio. Zagrebačka nadbiskupija nikada nije ukinula župu Zrin, makar je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika.

Sisačka biskupija 2013. je godine naručila arheološka istraživanja na mjestu gdje je bila crkva Našašća sv. Križa. Otkriveno je da se ispod nje nalaze ostatci još starije gotičke crkve iz 14. stoljeća. Tad su nađeni i ostatci ispremještanih ljudskih kostiju, za koje je utvrđeno da su iz Drugoga svjetskog rata.

O mjestima hrvatskih stradanja kojima je posvetio svoja životna istraživanja, kako bi ih oteo zaboravu, a posebno o Zrinu, govorio je autor Damir Borovčak.

– Knjiga obiluje mnoštvom svjedočanstava i izvornih dokumenata koji bi trebali napokon i “slijepcu otvoriti oči”, no ova naša Hrvatska, izgleda još uvijek ‘sniva snom pravednika’. I četvrt stoljeća od stjecanja državne samostalnosti, ova današnja vremena neodoljivo podsjećaju na godine nakon sloma Hrvatskog proljeća, kada je ušutkan narod Hrvata, a naša se Hrvatska utopila u ‘hrvatsku šutnju’ – rečeno je na predstavljanju knjige.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije