FOTO Izložba Spartaka Dulića u Varaždinu: ‘Ove slike živi su organizam’

U Galerijskom centru Varaždin jučer je otvorena izložba Spartaka Dulića iz Subotice. Njegova izložba dio je ciklusa ‘Idemo regionalno’, a sam umjetnik već je bio u Varaždinu, 2014. na Danima performansa.

Izložene slike nastale su u razdoblju od 2008. do 2016. godine.

– Bavio sam se uglavno performansima, prostornim intervencijama i videom, no po povratku u Suboticu, 2007., odlučio sam se vratiti unazad, crtežu i slici.

Na taj način Dulić je spojio performans i slikarstvo.

– Svi radovi nastaju na podu, tako da je tu i dimenzija performansa. Rekao mi je jedan prijatelj da se ti radovi mogu mjeriti u kilodžulima zato što su to ujedno kombinacije flomastera na bazi ulja, spreja, emajla na bazi vode i fasadne boje. Svi ovi radovi su spoj geometrijske apstrakcije, nadrealizma, pop-arta i street-arta.

Izložba Dulića nastavak je na smjer kojim je Galerijski centar krenuo već prošle godine.

– Ovaj ciklus nazvan je ‘Idemo regionalno’ i to je neka vrsta nastavka na prošlogodišnji ‘MB u VŽ’. Ovog puta nismo se ograničili na mikrolokaciju, već smo odlučili zagrabiti šire. Predstavit ćemo četvero autora, dva iz Sarajeva, fotografa iz Ljubljane i današnjeg gosta iz Subotice – kazao je ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek.

Više o izložbi, ali i samom umjetničkom tlu iz kojeg izviru djela Spartaka Dulića, rekao je Branko Franceschi.

– Slikarstvo i performans su povezani, performans proistječe iz slikarstva. A ovdje imamo situaciju zatvaranja kruga gdje se jedan performer vraća slikarstvu. Ove slike živi su organizam, gotovo neiscrpan pogledu, koji je jako teško odrediti. Ne znamo je li ovo unutrašnjost spoja ili unutrašnjost organizma. Najviše mi sliči na neki bionički stroj koji je zaglavio između organskog i mehaničkog – zaključio je Franceschi.

Izložbu je moguće pogledati u Galerijskom centru Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije