FOTO ‘Senje i meteori’: Pristiglo više od 200 pjesama iz cijele Hrvatske!

Danas je u Glazbenoj školi u Varaždinu održan XXIV. recital suvremenog pjesništva ‘Sanje i meteori 2016.’. Pobjednici ovogodišnjeg recitala su Vladimir Šuk, Tugomir Orak i Liljana Lukačević.

Od pobjednika su u Varaždinu bili Tugomir Orak i Ljiljana Lukačević.

– Biti laureat jednog renomiranog recitala s dugogodišnjom tradicijom, kao što su ‘Senje i meteori’, je čast. Biti lauraet po drugi put na istom recitalu je izuzetna čast. Zato mi je čast primiti ovu nagradu 2016. kao što sam ju primila i 2006. I raduje me što su tim i baš takvim izborom na ovom recitalu otvorena vrata i specifičnoj duhovnoj poeziji, a još više se radujem ne zato što sam autor pjesme, čak ni zbog pjesme same, nego zbog Onoga čije ime u pjesmi ekplicitno ističem, Ime nad svakim imenom, Krista Spasitelja, Uskrslog Krista, Jaganjca Božjeg u grbu moga rodnoga grada, čijem rođendanu, Božiću, idemo ususret. Zato svima prisutnima od srca želim blagoslovljen hod kroz ovo Došašće, zahvaljujem se članovima prosudbenog povjerenstva na tom visokom nagradnom priznanju za pjesmu, ali nadasve zahvaljujem Gospodinu jer, izrazit ću se riječima psalmiste, Gospodin je moja snaga i pjesma! – istaknula je u svojem govoru Ljiljana Lukačević čija je pjesma naslovljena Povratak na krsni zdenac, a nagradu je dobila za najbolju pjesmu na standardnom jeziku.

Drugi laureat, Tugomir Orak, rekao je nešto više o pjesmi Moj Varaždin kojom je i pobijedio na recitalu u kategoriji ‘najbolja pjesma o Varaždinu’.

– Moj pjesma govori o Varaždinu, no to je jedan novi pristup. Pjesma je avangardna, upućuje na niz događaja koji su se dogodili u Varaždinu – kazao je Orak te dodao da uvijek piše takvim stilom.

Istaknuo je kako je pobornik okultizma, kabale i hermetizma što za poeziju znači da treba ipak malo razmisliti o njoj, ne doslovno shvaćati napisano.

– Mlađa publika nema problema s pisanjem u takvom stilu, no oni stariji malo teže to shvaćaju. No ova pjesma pisana je za sve uzraste – dodao je Orak.

Vladimir Šuk nije nazočio recitalu, a njegovo pjesničko ostvarenje, najbolje na kajkavskom hrvatskom, naslovljeno je Kurtasti špancir po Varaždin gradu.

U žiriju koji je izabrao pjesme koje će se objaviti u zborniku sjedili su Nada Rukav-Bogojević, Đurđica Garvanović – Porobija i Darko Foder.

Žirijem je predsjedala Nada Rukav-Bogojević, a istaknula je kako je i više nego zadovoljna pristiglim radovima.

– Došlo je 79 pjesama na kajkavskom jeziku, preko 130 pjesama na štokavskom. Stvarno je lijep osjećaj kad vidite da ljudi iz cijele Hrvatske šalju pjesme na naš recital. A posebno mi je drago jer zbornik odabranih pjesama poklanjamo za Dan grada Varaždina pa možemo reći kako cijela Hrvatska piše za Varaždin – istaknula je.

Što se tematika pjesama tiče, pokrivena su sva područja, dodala je Rukav-Bogojević.

Odabir pjesama težak je posao, posebice zato što je doživljaj poezije prije svega subjektivan.

– Kad imate preko 200 pjesama, znate da ih 50 ide u zbornik, a čita ih se svega 20, to je jako velika odgovornost. Čime se vodimo? Meni je osobno jako važno da pjesma ima poruku, da ima sadržaj, ne samo da je fino napisana. Volim da se kod čitanja i malo naježim – zaključila je Rukav-Bogojević.

Sam recital nije započeo poezijom, već klavirskom glazbom, a nakon toga su glumci varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, Ljiljana Bogojević i Zdenko Brlek, pristupili recitiranju odabranih pjesama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije