‘Mišung za štimung’: Izložba malih grafika Ive Šarić u Kuli stražarnici

U petak, 25. studenog, u 18 sati, u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, dakle Kuli stražarnici Starog grada u Varaždinu, otvorenje je samostalne izložbe Ive Šarić.

Ciklus Mišung za štimung čine ilustracije riječi koje su često korištene u kajkavskom, varaždinskom dijalektu (i nimalo strane u starozagrebačkom govoru). Osim germanizama, ilustrirani su i izrazi drugih govornih područja koji su postupnim razvojem dijalekta također postali njegovim dijelom.

Ciklus je prvotno predstavljen u sklopu festivala Špancirfest 2014. koji se već tradicionalno održava u Varaždinu. Pojmovi su ilustrirani u grafičkoj tehnici pečata, dimenzija 10 x 15 centimetara.

Grafike džepnog formata zamišljene su kao svojevrstan suvenir temeljen na komplementarnosti slike i jezika. S obzirom da današnje generacije sve rjeđe imaju priliku susresti se s tim karakterističnim govorom, koncept ciklusa izvršava i svojevrsnu edukativnu svrhu. Zasad se sastoji od 80-tak ilustriranih pojmova, tematski podijeljenih na nekoliko cjelina: dom, ured, klet, hrana, životinje i sl.

Kao što je govor dio naše svakodnevice, tako su i ove male grafike zamišljene da budu dio prostora u kojima svakodnevno boravimo – kao podsjetnik na važnost očuvanja ove vrlo vrijedne nematerijalne kulturne baštine. Pojmovi su, kao piktogrami, putem jezika simbola prepoznatljivi svakom promatraču, a kajkavskim su dijalektom obogaćeni u skladnu cjelinu i svojom specifičnošću bude nostalgične osjećaje kod poznavatelja, kao što daju i svojevrsnu egzotičnu notu kod nepoznavatelja dijalekta.

Više o autorici

Iva Šarić rođena je u Varaždinu 12. travnja 1985. gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala je 2004.godine. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić.

Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za skupni projekt: ‘Zima na otoku’, Vis 2008., Nagrade Kabineta grafike HAZU na 5.hrvatskom trijenalu grafike 2009.godine te 1.nagrade na Međunarodnoj izložbi ’19. Minijature’ .

Kontinuirano se bavi grafikom i fotografijom kao hobijem. Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije