FOTO ‘Kiborzi’ Nenada Opačića: ‘Tehnika je čovjekova dominantna odrednica’

U petak, 4. studenog, u Kuli stražarnici Staroga grada održana je izložba varaždinskog slikara i kipara, ujedno i predsjednika HDLU-a, Nenada Opačića pod nazivom ‘Kiborzi 2016.’

Izložbu su otvorili Nedjeljko Krčar, član HDLU-a i muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević koja je rekla nešto više o radu Nenada Opačića. Na kraju se posjetiteljima obratio i sam autor te je rekao nešto više o samoj izložbi.

– Nenad je izuzetno produktivna slikarska ličnost te osoba koja je zaintrigirala kritičare daleko izvan Varaždina. On se afirmirao kao slikar u punom smislu te riječi ne samo svojom sjajnom produkcijom već svojom sposobnošću da okupi Varaždince zainteresirane za kulturu te širenje kulture u bilo kojem smislu – rekla je Mirjana Dučakijević.

Istaknula je, između ostalog i umjetnikovu muzu, njegovu suprugu Branku koja mu je inspiracija u radu te nastavila kako su sve teme koje su se prožimale u njegovom cjelokupnom radu još su uvijek prisutne te su u njemu pronašle pravog interpreta.

Nenad Opačić kaže kako je izložba nastala ove godine, a budući da je sam predsjednik HDLU-a, ima želju afirmirati prostor HDLU-a, na način da se mladi ljudi prezentiraju i izlažu tamo svoje radove, a također i da im se oni, nešto stariji, u tome priključe.

– Prvog kiborga napravio sam skoro prije 50 godina i to je neka moja odrednica o kojoj razmišljam, ne samo slikarski, već i tehnički. Tehnika je dominantna odrednica koja čovjeka suvremene civilizacije čini bitnim – da on bude sam sa sobom. Nažalost. Moja borba optimizma i pesimizma, smisla i besmisla je vječita – kazao je Nenad Opačić.

Nije dovoljno imati misao i ideju, treba ju znati artikulirati, nastavio je Nenad Opačić te opisao početke svog rada.

– Sve je krenulo od lokomotiva, 70-ih godina i mojih prvih kiborga pa sve do danas. Pokušavam tu sintezu, muku, razmišljanje i životno kretanje ostvariti kroz svoj rad i ostaviti neki utjecaj i trag – zaključio je Nenad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije