Gradski muzej mogao bi dobiti nove prostore za održavanje nacionalnih izložbi

Izložba ‘Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća’ projekt je kojim je Gradski muzej Varaždin u 2014. i 2015. godini predstavio dio fundusa zbrike Galerije starih i novih majstora u trima europskim prijestolnicama: Beču, Budimpešti i Bratislavi. Upravo je za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio posebno prizanje od strane Hrvatskog muzejskog društva.

– Izuzetno smo zadovoljni što je naš rad prepoznat od strane struke. Naime, u 90-godišnjoj povijesti Varaždin je 2014. godine po prvi puta izlagao u Beču, a 2015. u Budimpešti i Bratislavi i to u tamošnjim najreprezentativnijim izložbenim prostorima. Iz galerijskog fundusa odabrano je pedesetak slika i desetak skulptura najvećih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća, a izložbe su otvorile neka nova vrata. Tako već sada imamo najavu izložbe iduće godine koja će tri mjeseca biti izložena u najvećoj, Nacionalnoj galeriji u Bugarskoj, točnije, u Sofiji – rekao je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Autorica stručne izložbene koncepcije je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, a projekt je realiziran u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH te Ministarstvom kulture RH i austrijskim, mađarskim i slovačkim državnim institucijama.

– Za prve tri izložbe Ministarstvo je financiralo dio troškova, a ostatak je financirao sam muzej. I ove smo godine prijavili projekt, ali, nažalost, Ministarstvo kulture za 2016. godinu nije odobrilo nikakva sredstva. Ipak, to neće biti prepreka Gradskom muzeju Varaždin u realizaciji projekta – kazao je Bojanić Morandini.

‘Detox’ projekt

Nakon niza godina, Gradski muzej Varaždin prijavio se na projekt Europskog fonda za regionalni razvoj te je između 91 prijave među pet projekata odabran i njihov.

– Riječ je o europskom projektu Interreg, suradnji Slovenije i Hrvatske. Projekt se zove ‘Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine’, skraćeno Detox, a slovenska općina Lenart vodeći je partner na projektu. U projektu, dakle, sudjeluju tri slovenske i dvoje hrvatske općine – Vinica i Donja Voća. Cilj projekta je aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnog područja te je uključiti u prekogranični održivi turistički paket – objasnio je ravnatelj Bojanić Morandini.

– Detox će katalogizirati knjižni fundus Gradskog muzeja Varaždin, a osim toga će se najvrednija izdanja digitalizirati i postati potpuno besplatna korisnicima. Muzejska knjižnica raspolaže fundusom od 30 tisuća knjiga, tiskanih u razdoblju od 16. do 21. stoljeća. Osim toga široj javnosti se putem prezentacija i radionica želi predstaviti upotreba kamena vinicita u tradicijskoj arhitekturi – dodao je.

Planovi za budućnost

Budućnost Gradskog muzeja Varaždin otvara i potrebu za novim prostorima u gradu.

– Vjerujem da smo dostigli razinu po kvalitetu po svemu, a prije svega po građi, tako da smatram kako se možemo uhvaiti u koštac s najvećim nacionalnim izložbama. Velikim koracima spremamo se za novi prostor koji bi omogućavao održavanje nacionalnih izložbi, a takvih prostora u gradu ima. Time bi se riješio čitav niz problema koji muče povijesnu jezgru, ali i turizam Varaždina.

U prilog kvaliteti rada Gradskog muzeja govori i činjenica kako zadnjih godina osvajaju priznanja i nagrade.

– Navikli su nas svake godine na nagradu i pokazali su da se itekako može. Grad daje veći obol kulturi nego što brojčano ima stanovnika. Nagrada je obvezujuća, a ponovno se nameće problem nedostatka prostora. To smo pokušali nadoknaditi sufinanciranjem iseljenja Državnog arhiva iz Žitnice, koja će nakon više od 70 godina ponosvno biti otvorena za građane i posjetitelje. Međutim, dosta je zbirki koje nemaju svoj prostor. Ideja ima, ali nećemo govoriti o kojim se prostorima radi, ali se intenzivno razmišlja o tome. Mislim da nijedna cijena za ovakve vrijednosti koje imamo nije previsoka – kazao je gradončelnik Varaždina Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije