Barokne večeri: Djela Monteverdija, Bacha i Sorkočevića oduševila publiku

Večer ispunjenu djelima Monteverdija, Bacha i Sorkočevića publici 46. Varaždinskih baroknih večeri poklonili su u varaždinskom HNK članovi hrvatskog ansambla Antiphonus predvođeni umjetničkim voditeljem Tomislavom Fačinijem.

Od osnutka ansambla 2008. godine njegovi članovi daju sve od sebe kako bi oduševili publiku i osvojili ju, što su učinili i sinoć u varaždinskom kazalištu.

– Izabrali smo šaroliki program i drago mi je da smo se odlučili i za Sorkočevića, za kojeg smatram da bi ga trebalo češće izvoditi. Bachova je kantata nastala za njegovog ranog opusa koji pokazuje savršenost stila, baratanje harmonijom, formom, ali u pitkom slogu. Kod Monteverdija izabrali smo Gloriju za sedam glasova, te njegova Tri madrigala – pojasnio je program umjetnički voditelj ansambla Tomislav Fačini, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i višestruko nagrađivani dirigent, dodajući kako je program Varaždinskih baroknih večeri ove godine odličan i kako mu je žao što ćešće ne može doći u Varaždin i uživati na koncertima.

Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber ističe kako je Monteverdi bio div talijanske barokne glazbe u čijoj su sjeni djelovali brojni manji autori, a iz čijeg su stvaralaštva učili svi velikani barokne glazbe drugih naroda.

Zbirka Glorija za sedam glasova duhovna je glazba koju je skladatelj napisao u svojoj 74. godini života zbog čega su mnogi zbirku smatrali njegovom ‘crkvenom oporukom’.

Za Bachovu kantatu Der Herr denkt an uns, izvedenu također sinoć, pretpostavlja se da je nastala u prigodi vjenčanja Johanna Lorenza Straubera, a što se Sorkočevićevog psalma Dixit Dominus tiče, njegovu su suvremenu praizvedbu članovi ansambla Antiphonus zajedno sa Dubrovačkim simfonijskom orkestrom izveli ove godine na Festi svetog Vlaha i proslavi Dana Grada Dubrovnika, potvrdivši time kako je riječ o vrijednom primjeru hrvatskog stvaralaštva s početka 18. stoljeća, jer, ističe dr. Weber, dokazuje vrsne uzore europske sakralne glazbe jednako u odnosu na preuzeti oblik kao i u stiskom smislu ranog klasicizma.

Ansambl Antiphonus na svom repertoaru inače ima djela od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, oratoriji samo su dio njihovog bogatog programa kojeg izvode na koncertima i brojim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članovi su ansambla ponosni i na svoja dva zagrebačka ciklusa-Triade u Muzeju za umjetnost i obrt, te Trinitas u sv. Katarini.

Posebnost ansambla je i fleksibilna činjenica da svoj repertoar izvode komorno, pa i kada se radi o složenim vokalno instrumentalnim kombinacijama.

Varaždinskoj publici Antiphonus se predstavio u sastavu Monika Cerovčec i Ana Jembrek (soprani), Martina Borse i Franko Klisović (alti), Srđan Berdović i Siniša Galović (tenori), Tomislav Fačini i Boris Rener (basi), Vlatka Peljhan i Silvio Richter (violine), Hiwote Tadesse (viola), Pavle Zajcev (violončelo), Erazem Grafenauer (teorba), Srđan Berdović (lutnja) te Franjo Bilić (pozitiv/čembalo).

Istovremeno sinoć, baroknu je glazbu imala prigodu poslušati i publika u Vinici gdje je nastupila čembalistica Silvia Marquez.

Večeras je na 46. Varaždinskih baroknih večeri izvedba Bachove Muke po Ivanu. U varaždinskoj Katedrali nastupit će katedrali zbor Chorus Angelicus, Hrvatski barokni ansambl i solisti, dok će u Križevcima koncert održati glazbenici okupljeni u ansambl Regina Iberica. Varaždinske barokne večeri večeras gostuju i u Novom Marofu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije