Gabriela Butković: ‘Odlučila sam konačno pokazati nešto svoje u rodnom gradu’

Varaždinka Gabriela Butković, mlada umjetnica, studentica pete godine studija grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, odlučila je po prvi puta izložiti svoje radove na samostalnoj izložbi u Varaždinu pod nazivom ‘Slojevi’, na kojoj će prikazati svoje grafike podijeljene u cikluse: Početak, Imitacija, Introvert i Slojevitost misli.

– Radove svatko može interpretirati kako želi, budući da su rađeni u apstraktnoj formi – istaknula je Gabriela te dodala kako je odlučila da će konačno pokazati nešto svoje u svom rodnom gradu – Varaždinu. U radovima je spojila tehnike dubokog (reservage), visokog (linorez) i plošnog tiska (litografija i monotipija). Tema izložbe nije sasvim određena, već će se na njoj prikazati jedan dio rada mlade umjetnice.

– Odabrala sam više vrsta tiska kako bi se vidjela razlika u karakteru samog rada, a tehnika monotipije mi je posebno zanimljva zato što ga karakterizira samo jedan otisak, koji radim automatski. Dakle, nemam nikakvu skicu ni predložak, nego sve ide iz glave na podlogu i tako nastaje otisak u tehnici monotipije. Što se tiče naziva ‘Slojevi’, on prvenstveno proizlazi iz samog karaktera grafike, koja je sama po sebi slojevita. Svi moji radovi koji će biti izloženi također sadrže mnogo slojeva.

Gabriela nam je otkrila kako će na izložbi biti prikazan i jedan video rad. Snimke će prikazivati umjetnicu u radu dubokog tiska i litografije.

– Tim videom želim ljudima barem otprilike približiti kako izgleda postupak izrade grafike. Ljudi najčešće grafiku povezuju s dizajnom, a nisu baš upoznati sa starim grafičkim tehnikama.

Dodaje kako će uz grafike i video rad biti priložene i dvije matrice te fotografija litografskog kamena.

Izložba će biti otvorena u utorak, 6. rujna, u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije