Mađarski ansambl Sebő ove nedjelje nastupa u varaždinskom HNK

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u nedjelju, 22. svibnja, s početkom u 19.30 sati, održat će se ‘Sebő együttes’, koncert rane glazbe.

Koncert organiziraju Koncertni ured Varaždin u suradnji sa Mađarskim veleposlanstvom u RH i Mađarskim institutom u Zagrebu.

Ansambl Sebő je najugledniji mađarski sastav za ranu (povijesnu) i izvornu narodnu glazbu. Ansambl je utemeljio glazbenik Ferenc Sebő, koji je 2012. godine zajedno s tadašnjim članovima grupe dobio najvišu mađarsku državnu nagradu za umjetnost.

Članovi ansambla su: László Perger (gitara, tamburica), Iván Barbich (turski klarinet, panova frula, tamburica), Réka Soós (vokal, violina), Sára Tímár (vokal, udaraljke) i Ferenc Sebő (vokal, gitara, ručne orguljice)

Ansambl Sebő će nastupiti u Hrvatskoj između 20. i 22. svibnja s programom pod naslovom ‘Palača zvijezda’.

Na temelju pjesama renesansnih pjesnika iz razdoblja Nikole Šubića Zrinskog mnogo možemo saznati o tome kakav je bio osjećajni život tadašnjih ljudi, kako su razmišljali o ljubavi, politici, religiji, viteštvu i časti. Znamo da su te pjesme u to doba izvodili pjevači i glazbenici.

Na temelju zapisa starih kodeksa i zbirki sakupljača narodne glazbe poznajemo melodije i na osnovi načina pjevanja izvornih pučkih izvođača možemo rekonstruirati kako su renesansni pjevači izvodili te pjesme.

Uz pomoć njihovog programa publika dobiva mogućnost doživljaja atmosfere života u doba renesanse u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu.

Ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije