‘Grad kulture’: Ima li u Varaždinu volje za planskim razvojem kulture?

Nakon što je Grad Varaždin objavio Strategiju razvoja Grada Varaždina za razdoblje do 2020. godine, nemali broj osoba s kulturne i političke scene bio je zatečen slabašnom razvojnom strategijom varaždinske kulture.

Kako i ne bi, ipak se u Varaždinu često govori kako je baš naš grad ‘Grad kulture’. Zašto je u Strategiji kultura bila tek sporadično područje, upitali smo Hrvoja Seleca, koji je kao i mnogi bio iznenađen takvom odlukom kreatora Strategije.

– Kao Varaždincu, članu Kulturnog vijeća Grada Varaždina, ali i kao osobi koja radi u području kulture u ovom gradu više od petnaest godina, bio sam iznenađen manjkom kulture i umjetnosti u nacrtu Strategije razvoja Grada Varaždina do 2020. godine. Naime, kako se volimo nazivati ‘Gradom kulture’ logično je da će to područje biti kvalitetnije razrađeno u spomenutoj Strategiji – kazao je Hrvoje Selec.

O kulturi se u Strategiji govori, no ona je tu tek neka vrsta dopune drugim, Varaždinu važnim, područjima.

– Kultura je u Strategiji dotaknuta, ali samo dio oko kulturne baštine te kroz dvije najveće manifestacije (Varaždinske barokne večeri i Špancirfest), što je u biti području turizma. Upravo se veći dio turizma u Varaždinu i temelji na kulturi i kulturnoj baštini te spomenutim manifestacijama, uz mali dio rekreacijskog turizma. Osobno mi nije drago vidjeti eksploatiranje naslijeđene kulturne baštine Grada samo u svrhu turizma dok se pritom zaobilaze kultura i umjetnost općenito.

Treba stvarati kulturu za buduće naraštaje

Kulturna dobra koja se danas koriste nastala su zbog razvoja kulture u prošlosti, smatra Selec, no ona postoji i u današnje vrijeme i te je treba razvijati, a ne samo živjeti na tekovinama prošlosti.

– Ta baština ne bi ni postojala da se u nekim prošlim vremenima nije razvijala kultura u gradu općenito. Naravno, trebamo baštinu koristiti u svrhu turizma da me ne bi krivo shvatili, ali u sinergiji s kulturom, kulturnim događajima. Kultura je u Varaždinu postojala i prije EU fondova, te ne smijemo dopustiti radikalna skretanja s naših puteva samo zbog apliciranja na iste. Treba se prilagođavati nadolazećim vremenima, no podrediti se nikako.

Odluke koje treba donijeti ne tiču se samo suvremenosti, već i generacija koje tek dolaze.

– Na nama je da nađemo kompromis u narednom razdoblju oko kulture i turizma. Svakako trebamo misliti na buduće generacije, njima smo dužni sačuvati baštinu koju smo i mi sami naslijedili.

Kulturno vijeće ipak se izborilo za neke promjene Strategije.

– Nakon nacrta Strategije ista je stavljena na javno savjetovanje koje i služi za skretanje pozornosti Gradskoj upravi ukoliko građani smatraju da je nešto bilo izostavljeno ili pak zapostavljeno. Kulturnjaci su naravno vidjeli nedostatke u području kulture, a mi kao Vijeće smo na poziv gradonačelnika odradili naš dio posla.

Varaždinu treba suveremena umjetnost

Predložili su konkretne mjere koji će, ako sve prođe prema očekivanjim, potaknuti razvoj kulture i podići kvalitetu života.

– Tako smo u strateški cilj ‘viša kvaliteta života’ predložili uvrštavanje područje ‘kultura i građani’ kroz dvije mjere. Jedna je vezana uz razvoj glazbene kulture i umjetnosti, a druga razvoj suvremene i izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti. Varaždin koji je već prepoznat kroz glazbenu djelatnost treba iskoristiti upravo taj potencijal. S druge pak strane u gradu manjka protuteža institucionalnoj kulturi, te je jačanje i stvaranje novih suvremenih umjetnosti jedna od mjera kako bi stvorili svojevrsni balans.

No, postoje i planovi van Strategije koji bi Gradu Varaždinu dali jasnu viziju kulture i omogućili istoj da se razvija.

– Prvi saziv Kulturnog vijeća Grada Varaždina osnovan je u travnju prošle godine, te od samog početka inzistiramo na izradi Kulturne strategije Grada Varaždina do 2020. godine. Iako nam je obećano krajem prošle godine, još uvijek nismo dobili sredstva za izradu navedenog dokumenta što nas žalosti.

Na kraju krajeva, reforme o kojima se već dugi niz godina priča diljem Hrvatske, a koje nikako da se dogode, bit će nužne i u Varaždinu ako se kultura želi pretvoriti u područje po kojem će Varaždin biti prepoznatljiv. Prvi i najvažniji korak stoga je izrada Kulturne strategije.

– Kreirati takav dokument, a uzeti u obzir sve već ranije izrađene, za Varaždinsku kulturu od krucijalne je važnosti. Mi imamo energije izraditi je, te istu predložiti Gradskom vijeću, a nakon toga će oni istu prihvatiti ili ne. Zaista bi bilo šteta ne iskoristiti potencijal koji kultura ima u ovom gradu, no potrebne su i mnoge reforme na koje donositelji odluka trebaju biti spremni u narednom razdoblju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije