FOTO Kulturnjaci čitali Ecov Esej na otvorenom: U društvu se pojavljuje fašizam

Pomalo neobičan prizor zatekli su danas, 22. travnja, svi oni koji su šetali varaždinskim Korzom ili Trgom Miljenka Stančića. Naime, Kulturnjaci 2016 su povodom Noći knjige izveli akciju čitanja ‘In memoriam Umberto Ecce homo’.

Tako su se od 19 do 20 sati, na javnim mjestima diljem Hrvatske, pa i u Varaždinu čitali ulomci iz Ecova ‘Eseja o vječnom fašizmu‘.

Ovaj esej nedavno preminulog talijanskog književnika i semiotičara rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju.

– Čitali smo stavke koje na suptilan način govore o pojavi fašizma u društvu. Akcija je performativnog karaktera, željeli smo skrenuti pažnju javnosti na pojave koje se u zadnje vrijeme događaju u društvu. Iz medija je jasno o kojim je to pojavama riječ – objasnio je glumac Marinko Prga, koji je i sam bio jedan od sudionika.

Esej završava riječima: ‘Naša je dužnost da ga (fašizam – op.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.’

Ulomak iz navedenog eseja okupljeni su tako tijekom sat vremena čitali iznova, a bilo tko od prolaznika se mogao priključiti.

– Ljudi su slušali ili pak nisu, nitko nije došao protestirati ili vrijeđati – kazao je Prga.

Akciji su se pridružili brojni poznati Varaždnci, poput Željka Prsteca, Vesne Kosec Torjanac, braće Eldan, Ivana Meseka, Darwina Butkovića i brojni drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije