Izložbom u Mimari Petru Jagetiću potvrđen status velikana hrvatske fotografije

U nazočnosti oko 200 posjetitelja, u zagrebačkom Muzeju Mimara je u subotu, 23. siječnja, otvorena izložba fotografija pokojnog ivanečkog fotografskog doajena Petra Jagetića.

Tim je događajem njegovo ime svrstano tamo gdje je oduvijek i pripadalo – među velikane hrvatske fotografije. Potvrđuje to i podatak da je iza postavljanja ove retrospektivne izložbe organizacijski i novčano stalo Ministarstvo kulture u suradnji s najeminentnijim zagrebačkim muzejima, smatrajući da Jagetićevo stvaralaštvo zaslužuje ovakvu satisfakciju.

Inicijativu za to je još prije nekoliko godina dao Grad Ivanec, želeći na nacionalnoj razini reafirmirati stvaralaštvo ivanečkog autora i pozicionirati ga u povijesti hrvatske fotografije.

Na svečanosti u centralnoj muzejskoj auli pozdravne riječi okupljenima uputila je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara. Naglašavajući da je ova izložba ujedno i poticaj osnivanju Muzeja planinarstva u Ivancu, Jagetića je okarakterizirala kao velikana hrvatske fotografije koji je svojim aparatom kao kistom bilježio prizore svakodnevice ivanečkoga kraja.

Publici se obratila i muzejska savjetnica mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Zbirke novije fotografije u zagrebačkom Muzeja za umjetnost i obrt, ujedno i autorica stručne koncepcije Jagetićeve izložbe.

– Jagetić se svojom fotografijom dokazao kao stvaralac širokog obrazovanja, uz bok tadašnjim afirmiranim fotografima Toši Dapcu, Paviću, Szabi, Frajtiću, Hrazdiri, Habermülleru i drugima. Uz njegove dosege u reklamnoj i modnoj fotografiji, potrebno je spomenuti i produkciju razglednica koja nije dovoljno istražena. Ova izložba ne samo da je početak novog i velikog istraživanja njegove ostavštine, već je i potvrda da je Petar Jagetić afirmirao Ivanec kao neizbrisivu točku hrvatske fotografije – poručila je Jakelić Osrečki.

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, nazočnima se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić te poručio da će izložba tijekom ove godine biti preseljena u Ivanec, gdje će u njoj moći uživati i naši građani.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture mr. sc. Vesna Jurić Bulatović. Istaknuvši Ivanec kao grad koji s velikim znanjem i senzibilitetom gradi svoju kulturu, izrazila je zadovoljstvo što se na temeljima stare pučke škole gradi Muzej planinarstva koji će smjestiti Ivanec na muzejske karte Europe i svijeta.

Nakon službenog otvaranja publika se uputila u razgledavanje Jagetićeve izložbe.

Izložene su 134 fotografije, a među onima iz fundusa Grada Ivanca izložene su i Jagetićeve fotografije iz privatnih zbirki Borisa Jagetića Daraboša i Roberta Gečeka. Izložbu prati reprezentativan katalog na šezdesetak stranica.

Svečanost otvorenja pjevanjem je uljepšao Vokalni ansambl Sakcinski pod ravnanjem Nade Peček.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije