FOTO Izložba ‘Čekanje’ Ivana Mladenovića: Radovi promišljaju o životu i smrti

Prva izložba Galerijskog centra Varaždin u 2016. godini, otvorena je večeras, 14. siječnja, izložbom ‘Čekanje’, mladog varaždinskog akademskog kipara Ivana Mladenovića, kojem je ovo prvo galerijsko predstavljanje u rodnom gradu nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Ivan Mladenović je 26-godišnjak iz Varaždina koji je nakon završenog grafičkog dizajna na varaždinskoj Drugoj gimnaziji, upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo, gdje je diplomirao u klasi profesora Slavomira Drinkovića.

Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada, među kojima je i nagrada za životno djelo ‘Tenisač godine’.

Sudjelovao je u brojnim kiparskim radionicama, izlagao je i na mnogo grupnih izložaba, dok je prošle godine imao i tri samostalne.

Varaždinskoj se publici prvi puta predstavio skulpturama skupine Melankolija (2014. godine) i Čekanje vječnosti (2015.) te samostalnom skulpturom Pas boje sunca (2015. godine).

– Naziv ‘Čekanje’ zapravo potječe iz prvog rada ‘Melankolija’, koji sam radio na četvrtoj godini fakulteta. Rad je povezan sa čekanjem i promišljanjem života i smrti, kroz figuru čovjeka koji sjedi i psa. Druga skupina figura naziva se ‘Čekanje vječnosti’ i one su povezane te čine dijalog – rekao je autor Mladenović.

Sprega kipareve studije su svojstva materijala od kojeg su izrađeni – drvo te elemenata različitih mezoameričkih kultura i civilizacija te psiholoških promišljanja Carla Gustava Junga. Jung je razlučio dva arhetipa čovjekova nesvjesna uma: animu i animus – posrednike čovjekova Ja i Jastva.

Mezoamerički su narodi razvili tradiciju ukopa pokojnikova leša sa psom boje sunca koji će pratiti pokojnikovu dušu u putovanju podzemljem do vječnog boravišta mrtvih.
Vjeran čovjekov prijatelj, pas, postao je vodič čovjeka – njegove duše – kroz smrt.

Mladom umjetniku ovo nije prva samostalna izložba, ali je ipak po nečemu posebna.

– Ovo je moja četvrta samostalna izložba, ali prva u mom rodnom Varaždinu. Dobar je osjećaj, skupilo se puno ljudi i drago mi je što Varaždinci podržavaju moj rad.

Ivan Mladenović ipak ne planira stati na ovoj izložbi već, kako kaže, cilj je da ona obiđe i obližnje gradove.

Tehnika izrade ovih skulptura nije nimalo jednostavna.

– Najprije napravim šablone od papira, zatim to prenesem s olovkom na drvo te to izrezujem motornom pilom, sjekirom i ostalim alatima. Za izradu figura ‘Čekanje večnosti’ bilo mi je potrebno oko dva mjeseca rada, dok je za Melankoliju bilo potrebno oko pet mjeseci jer je većina toga rađena ručno.

Svi koji nisu prisustvovali otvorenju, izložbu mogu pogledatu u Galerijskom centru Varaždin do 28. siječnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije