VIDEO Anđelko Igrec i Zbor HRT-a muzicirat će u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu

Varaždinski maestro Anđelko Igrec i Zbor HRT-a, nakon nastupa u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara u Zagrebu, sele u zagorski Belec podno Ivanščice.

U tamošnjoj crkvi, u rodnome mjestu bivšeg varaždinskog biskupa Marka Culeja, u subotu 19. prosinca u 12 sati predstavit će isti program koji je izveden u Muzeju Mimara i kojeg je izravno prenosio treći program Hrvatskog radija. Na rasporedu su bili ‘A Ceremony of Carols’ Benjamina Brittena te ciklus ‘Glasi veseli su doleteli’ Anđelka Igreca, koji je tom prigodom praizveden.

Crkva sv. Marije Snježne u Belcu odabrana je kao mjesto za muziciranje Zbora HRT-a, ovoga puta pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, stoga što se odlikuje posebno vrijednim sakralnim ambijentom; smatra se, naime, jednom od najljepših baroknih crkava Zagorja i Hrvatske.

Iako vanjština crkve to ne otkriva, iznutra je raskošno dekorirana zidnim slikama, pozlatama, freskama po svodovima, a u njoj su i vrijedni radovi Ivana Rangera.

Crkva se prvi put spominje krajem 17. stoljeća kao kapela koju je podigla Elizabeta Keglević, udovica Jurja Erdödyja.

Snimka koncerta bit će emitirana na sam Božić na prvome programu programu HTV-a u 12,50 sati.

Raskošnu unutrašnjost crkve sv. Marije Snježnje u Belcu pogledajte u videu praćenu glazbom Johanna Pachelbela, njegovim ‘Canonom u D duru’. Evo i jedna prigodna zanimljivost: harmonijski slijed zasigurno će vas podsjetiti na jednu popularnu pjesmu – ‘Lutku’ od S.A.R.S.-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije