Međunarodni dan čaja u Galerijskom centru: Dnevno popijem i trideset šalica čaja

Galerijski centar Varaždin ovog je utorka, 15. prosinca, još jednom potvrdio kako je riječ o vrlo zanimljivom mjestu. Naime, na Internacionalni dan čaja, otvorena je izložba fotografija kineskih i tajvanskih čajeva, pod nazivom ‘Priča o čaju’. Osim same izložbe bila je upriličena i degustaciju te prezentacija čajeva i kineske kaligrafije.

Za izložbu je najzaslužnija mlada Varaždinka Iva Tkalec, koja je u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu te tajvanskom čajotekom Tea Mountains organizirala ovaj događaj.

Svi ljubitelji čaja, Ivu već odavno poznaju po njezinim Čajnim kronikama, sasvim specifičnom projektu – blogu o čaju.

– Počela sam pisati taj blog prije četiri godine, a prije desetak intenzivnije piti ove kvalitetne čajeve, kada sam shvatila kako su dobri – istaknula je.

Iva je, osim što piše Čajne kronike, predsjednica udruge Polja kulture, koja promiče kulturu, posebice književnost, s obzirom da je i sama književnica.

Kod nas se piju uglavnom skupi i nekvalitetni čajevi

Iva je tako na najbolji mogući način spojila svoje dvije ljubavi, književnost i čaj, a nakon Pričljive čajanke, koja se održava jednom godišnje u varaždinskoj Knjižnici i čitaonici Metel Ožegović (Odjel za mlade), ovo je prva zasebna izložba fotografija.

Prije više od deset godina počeo je interes za pravim čajem, a kako tvrdi, sve je počelo od najobičnijeg, jeftinijeg i najmanje kvalitetnog zelenog čaja kupljenog u supermarketu.

– Nažalost, ovi kvalitetniji čajevi, nearomatizirani, ne mogu se često pronaći u našim trgovinama, ali ni ne sadrže sve potrebne informacije ako se i pronađu. Kineski čaj je uvijek najbolje kupovati iz Kine, tajvanski iz Tajvana, japanski iz Japana. Cijenom se kreću od vrlo jeftinih do izuzetno skupih – ističe Iva.

Kako nam je priznala, Iva voli sve vrste pravih čajeva, a upravo čajeve iz Kine, Tajvana i Japana ponajviše.

– Pravi čajevi su mi najdraži. Postoji tisuće okusa, vrsta, oblika listića, svaki je poseban. Praktički da ne prođe dan da ne probam neki novi dalekoistočni čaj – tvrdi Iva, koja nam je otkrila da popije jako mnogo čaja na dan, čak i do tridesetak šalica, no ovih manjih, kineskih.

Kineskinje Juanmei Si i Yaquin Duan pomogle u prezentaciji

Osim izložbe, u Galerijskom centru bila je upriličena i prava čajna ceremonija, točnije gongfu čajna ceremonija, gdje se čaj pripremao kao što se to čini u dalekoj Kini.

U pripremanju čaja sudjelovala je Kineskinja Juanmei Si.

– Sam običaj pijenja čaja kod nas bitno se razlikuje od onoga u Kini. Čaj se pije u puno manjim šalicama, ali češće na dan. Imaju nebrojeno vrsta čaja, svaki čaj je za poseban. Čaj je dio svakodnevnice, kulture, društvenog života – objasnila je Iva.

Već i na samom otvorenju, vidljiv je bio velik interes za ovakve događaje te čajeve generalno.

Kako je najavila poduzetna Iva, moguće je da će biti još ovakvih predstavljanja.

Posjetitelji izložbe imali su tako priliku isprobati razne vrste čajeva, posebno kineski pu’er i tajvanski gaoshan oolong, čuti mnoge korisne informacije o čaju, Dalekom istoku i običajima tamo, a uz sve to posebna atrakcija za brojne posjetitelje bila je i prezentacija kineske kaligrafije.

Tako su svi posjetitelji imali prigodu dobiti na poklon natpis kaligrafskom tehnikom, najčešće vlastito ime.

Prezentaciju kaligrafije vodila je Kineskinja Yaquin Duan, koja već neko vrijeme boravi u Varaždinu, gdje predaje kineski jezik u varaždinskoj Gimnaziji.

Ovaj je događaj potvrdio važnost otvaranja Varaždina i Varaždinaca multikulturalnim sadržajima, pa s posebnim nestrpljenjem iščekujemo aktivnosti na projektu Sinagoga, prostora koji bi za to bio idealan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije