FOTO Radoslav Rajko Novosel: ‘Erotika je bitna komponenta mojih skulptura’

U subotu će, 28. studenoga, u galerijskom prostoru Likovnih umjetnika Varaždin (LUV) s početkom u 18 sati, prvu samostalnu izložbu predstaviti Radoslav Rajko Novosel. Izložba je naslovljena ‘Skulpture’, a mi smo odlučili saznati nešto više o umjetniku i njegovom radu.

– Skulpture su izrađene u pečenoj glini, takozvanoj terakoti. Radovi su nastali posljednjih 5 godina, inspirirani su svakodnevnicom. Oni su uprizorene anegdote i priče iz života ruralnog i urbanog kraja, koje najčešće opisuju odnos između žene i muškarca (često s erotskim konotacijama), odnos unutar društvene ili obiteljske zajednice (s čestim socijalnim aspektom) ili pak izdvojenu jedinku sa svim svojim životnim nasladama i nedaćama – dao nam je neke osnovne smjernice šeszdesetjednogodišnji Radoslav Rajko Novosel.

Iako smatra kako njegov rad uklopiv u neke uske umjetničke kategorije, ističe kako postoje neke osnovne karakteristike njegovih djela.

– Vrijedi izdvojiti dvije do tri osnovne cjeline iz kojih je jasno vidljiv autentičan autorski izraz. To je prije svega ona skupina skulpturalnih ostvarenja koja možemo doživjeti i kao ‘prostorne slike’ jer po mnogo čemu asociraju na ‘genre’ slikarstvo – dodao je Novosel, koji je član LUV-a već 5 godina.

Skulpturom se bavi čitav život, no nije bilo neke namjere, već mu taj način izražavanja najbolje leži.

Iako mu je ovo prva samostalna izložba, već je sudjelovao na nekoliko zajedničkih izložaba.

– Prije tri godine sudjelovao sam na PALETA festu u Varaždinu, zatim sam sudjelovao u radu likovne kolonije ‘Radost života’ u Ivancu. Redovno izlažem na tradicionalnim kriterijsko-revijalnim godišnjim izložbama LUV-a. Također 2015. sudjelovao sam na skupnoj izložbi suvremene Hrvatske sakralne umjetnosti u galeriji Zvonimir u Zagrebu pod nazivom Pasijonska baština te sam iste godine izlagao na likovnom salonu u Krapini – dodao je Novosel.

Kolege umjetnici, ističe, velika su mu potpora.

– U mojoj likovnoj karijeri veliku ulogu igraju i moji kolege iz LUV-a koji su mi potpora u mom radu, a također i veliki kritičari. Tu bih spomenuo gospodina Dražena Pavlovića, Živka Toplaka, bračni par Rajn, gospođu Silviju Benković te gospodina Robija Garafolića – dodaje.

Na pitanje što planira u budućnosti bio je koncizan.

– Delal bum do kad bu išlo.

Što znači da nas očekuje još mnogo iznimnih izložaba od strane Radoslava Rajka Novosela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije