KUD-u Salinovec prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora u Njemačkoj

Kulturno ­umjetničko društvo Salinovec ostvarilo je u subotu zapaženi nastup na 3. susretima čuvara Hrvatske etno baštine, što je u organizaciji Matice iseljenika, Hrvatske katoličke zajednice i tamošnjeg Folklornog društva ‘Ruža’, održano u njemačkom Filderstadtu, prenosi e-ivanec.com.

Među 17 folklornih skupina iz Njemačke, Švicarske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Hrvatske, salinovečki folkloraši prezentirali su svoju pobjedničku koreografiju ‘Išla je djevojka’, a zahvaljujući voditelji folklora Tihomiru Kukuliću, koji je postavio scenu i uvježbao plesače te glazbenom voditelju Robertu Štorgi, KUD Salinovec prezentirao je u Njemačkoj svoju domovinu prikazujući plesove Salinovca i okolice Ivanca. Svojom izvedbom oduševili su stručni žiri te su osvojili prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora.

Osim izvedbom plesača, KUD Salinovec posebno je zaokupio pažnju žirija svojim tradicionalnim tamburaškim sastavom čije zvukove oplemenjuju instrumenti kao što su cimbale, bugarija, kontrabas i naravno guci (gudački instrumenti), a koje su vješto pripremili voditelji Vjekoslav Ptiček i Jurica Žimbek te su proglašeni najboljim tamburašima na smotri folklora u Filderstadtu.

Nakon nastupa svako društvo predstavljale su i djevojke obučene u narodne nošnje svog kraja.

KUD Salinovec prezentirale su Marija Valjak i Tamara Lepoglavec.

Tamara Lepoglavec je nosila narodnu nošnju koja potječe iz 1930. godine, a koja se nosila za svečane prigode, primjerice vjenčanja i mise, a u rukama je imala molitvenik iz 1900. godine, koji je tiskan za ivanečku župu od strane tadašnjeg župnika Ivana Kučera.

Marija Valjak je nosila bijelu nošnju od konopljinog platna koja potječe iz 40-­tih godina prošlog stoljeća i u vlasništvu je KUD-­a Salinovec, te je bila ogrnuta vunenom maramom iz 1928. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije