Izložba Spomenke Težak, ‘Narod u nevolji’, najbolje realizirana u Hrvatskoj

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju).

Između 32 pristigle prijave odlučivao je Ocjenjivački sud u sastavu: Ante Rendić Miočević, predsjednik Ocjenjivačkog suda, Jakov Radovčić, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić odlučio je nagraditi program Gradskog muzeja Varaždin.

U kategoriji za realiziranu izložbu u 2014. godini nagrada se dodjeljuje autorici Spomenki Težak, Gradski muzej Varaždin za izložbu Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području.

Autoricu i izložbu je na javni natječaj HMD-a predložilo Društvo vodiča i pratitelja grada Varaždina i Varaždinske županije.

S obzirom na brojnost i kvalitetu pristiglih prijava, kao i činjenicu da je 2014. godina bila posvećena obilježavanju I. svjetskog rata, izrazito smo ponosni što izložba Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području Gradskog muzeja Varaždin nosi titulu izložba godine.

Svečana dodjela Godišnjih nagrada i Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu održat će se u Zagrebu krajem studenog ove godine te će te na istu biti srdačno pozvani.

Ukratko o izložbi

Gradski muzej Varaždin je u 2014. godini organizirao povijesnu izložbu pod nazivom ‘Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području’, povodom obilježavanja 100. godišnjice početka I. svjetskog rata, koja je u palači Herzer bila postavljena od 18. lipnja do 2. studenog 2014. godine, a zbog interesa publike produžena je do 23. studenog 2014. godine.

Izložba je realizirana kroz nacionalni program obilježavanja 100. godišnjice početka I. svjetskog rata, uz potporu Ministarstva kulture RH te vlastitim sredstvima Muzeja i nekoliko sponzora.

Ukupno 438 eksponata iz fundusa varaždinskoga muzeja upotpunjeno je i posuđenom građom iz nekoliko hrvatskih ustanova, kao i predmetima iz više privatnih zbirki, od kojih je dio darovan Muzeju.

Izložba je obilovala novitetima u prezentaciji, ali i interpretaciji te je bila interesantna i s marketinškog aspekta.

Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak.

Tematska sadržajnost

Ova izložba je kroz 438 izloženih predmeta i sedam tematskih cjelina (Varaždinsko područje tijekom Velikog rata, Varaždinci u vojsci Austro-Ugarske Monarhije, Zbrinjavanje ranjenika i karitativno djelovanje, Sjećanja, Zarobljenici, Groblje I. svjetskog rata te Varaždinci na bojištima I. svjetskog rata) prikazala kako su se ovdašnji stanovnici nosili s ratnim nedaćama, odnosno kako je izgledao život onih na prvim crtama bojišnice.

Kao posebna atrakcija isticala se rekonstrukcija streljačkog rova i bolnica iz tog razdoblja.

Putem lokalnih medija Varaždincima je u ožujku upućen poziv za posudbu građe za izložbu.

Pozivu se odazvalo 20-ak obitelji i institucija, a mnogi od njih su nakon završetka izložbe dio predmeta poklonili Muzeju.

Interpretacija varaždinskog ratnog spomenik

Kod arheoloških istraživanja prilikom obnove varaždinskoga Franjevačkog trga tijekom 2008. godine pronađen je dio gornjeg dijela spomenika podignut u spomen na žrtve iz Prvoga svjetskog rata s područja grada Varaždina i Županije.

Spomenik je od umjetnog kamena napravio arhitekt Artur Kaderžavek, a svečano je otkriven 11. prosinca 1915. godine, na prostoru između franjevačke crkve i palače Herzer, gdje je stajao do postavljanja kipa Grgura Ninskog 1931. godine.

Uoči otvorenja izložbe sačuvani dio spomenika ponovno je, uz interpretaciju na tri jezika, trajno postavljen u neposrednoj blizini nekadašnjeg mjesta.

Izložba je kroz 7 audio doživljaja ispričala zanimljive priče iz ratnih zbivanja, većinom vezanih uz zarobljeništvo.

Osim toga, bio je prikazan i antiratni film o Velikom ratu te projekcija fotografija s bojišta.

Osim audio, vizualne i taktilne prezentacije, ova izložba ponudila je i olfaktivnu dimenziju. Naime, bilo je moguće osjetiti i mirise bolnice, rova i lipe (koja je cvala u vrijeme početka Velikog rata), a koja se kao simbol mira provlačila kroz cijelu izložbu.

Povodom izložbe napravljeno je desetak tematskih suvenira koji su se vizualno nastavljali na izložbu. Većina ih je imala i upotrebnu vrijednost.

Uz izložbu je domicilna turistička agencija pripremila, organizirala i predstavila turistički tematski itinerer, koji je uključivao razgled grada i posjet izložbi.

Za sve turističke vodiče i pratitelje organizirano je vodstvo po izložbi da bi vodiči što kvalitetnije prezentirali izložbu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije