Kino Galerija četvrtu sezonu počinje s novom slikom, zvukom i francuskim filmom

Četvrtu sezonu kino Galerija počinje s novom slikom i novim zvukom. Dugoočekivana digitalizacija kina tako se kočano realizirala, i to sredstvima Ministarstva kulture i Grada Varaždina. Kino je u međuvremenu ušlo u nekoliko udruženja, a tako i u Neovisnu mrežu hrvatskih kinoprikazivača ili skraćeno Kino mrežu koju čini 24 gradskih kina diljem Hrvatske.

Upravo u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim audivizualnim centrom, čak petanest kina diljem Hrvatske otvara novu sezonu projekcijom jednog od najboljih filmova francuske kinematografije svih vremena, Cherbourških kišobrana (Les parapluies de Cherbourg) Jacquesa Demyja.

Film se prikazuje u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous au cinema, a projekcija će u Varaždinu biti u nedjelju, 6. rujna u 20 sati.

Cherbourg, studeni 1957. Gospođa Emery i njezina kći Geneviève drže butik po imenu Les parapluies de Cherbourg (Kišobrani Cherbourga). Geneviève je zaljubljena u Guyja, mehaničara u jednoj radionici. Njezina se majka, saznavši za njihovu vezu, usprotivi. Mladića je odgojila teško bolesna tetka. Pozvan je u vojnu službu u Alžir. Dvoje zaljubljenih mora se rastati. Trudna i izgubljena, u nedostatku novosti o Guyu, Geneviève se na majčino inzistiranje uda za Rolanda Cassarda, bogatog trgovca dragim kamenjem. S majkom napušta Cherbourg.

Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu 1964., film je znatno pridonio redefiniranju poetike glazbe filma. Za razliku od američkin mjuzikla, svi dijalozi u filmu su pjevani pa ga filmski teoretičari smatraju prvom autentičnom filmskom operom.

U sklopu programa Rendez-vous au cinéma, 20. rujna, kino Galerija prikazuje i francuski film za djecu Moja je mama u Americi, upoznala je Buffalo Billa (Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill), koji je pobijedio na najprestižnijem festivalu animiranog filma u svijetu – na Annecyju i dobio nagradu ECFA-e – europskog udruženja za film i djecu.

Mali provincijski gradić u 70-ima. Jean ima 6 godina i kreće u školu. Kad učiteljica upita djecu čime im se bave otac i majka, Jean shvati da nije poput ostalih, prestraši se i izmisli odgovor: “Moja je mama tajnica”. Ustvari, njegova je mama stalno na putu i šalje razglednice maloj susjedi Michèle koja već zna čitati i koja ih čita Jeanu. Jean se prepusti sanjarenju. Osim ako stvarnost nije nešto posve drugo. A to će Jean otkriti te godine od rujna do Božića.

Animirani film Moja mama je u Americi i upoznala je Buffala Billa gledamo u nedjelju, 20. rujna u 17 sati, u terminu kada će kino Galerija inače prikazivati filmove za djecu.

Obje projekcije su besplatne, a opširnije informacije možete dobiti na internetskim stranicama http://rendez-vous.hr/raspored/rujan/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije