FOTO Špancireri postali ‘žrtve’ umjetnosti: ‘Tata, Bakice buju mi uzele mamu!’

Varaždinke i Varaždinci imali su prethodnih dana priliku postati žrtve umjetnosti. I, kako to često i jest kod umjetničkog djelovanja, neki su rado prihvatili igru, dok su neki bili puni neodobravanja. Kako bilo, izniman ulični program je nastavljen.

Da predstavimo naše umjetnike kroz riječi jedne djevojčice.

– To su baš lude bakice!

I, mlada estetičarka, pogodila je samu bit umjetničkog performansa čija je svrha bila zabaviti, ali i iziritirati okupljenu publiku.

A pripadnici Theatre Irrwisch u tome su maestralno uspjeli, pružili su svojim žrtvama doživljaj koji neće zaboraviti u kratkom roku.

Riječ je o performansu pod imenom ‘Grannies’, a glavni akteri bile su tri bakice koje baš i ne mare pravila pristojnog baroknog ponašanja.

I na tome im od srca hvala.

Iako su počele lagano, kao da su upijale atmosferu i opuštale publiku, uskoro su vragolasto krenule u napad različitim sredstvima, a više od svega pohotom prema muškom dijelu publike.

Začudo, najmlađi dio publike oduševljeno je pratio sve akcije hiperaktivnih dama u poznim godinama.

Ipak, našlo se i jadno preplašeno čedo, ne za sebe, već za druge.

– Tata, bakice buju mi uzele mamu – poluplačno je govorio dječak svome ocu, dok ga je on uvjeravao da neće.

Odrasli su na Bakice gledali podijeljenih osjećaja.

S jedne strane, smijeh je bio glasan kod onih koji su bili tek promatrači, no onima koje su bakice odlučile iskoristiti za svoje sumanute projekte, nije bilo presmiješno.

Sljedeći put Varaždinci će znati da Bakice ne treba gledati u oči i kako je biti u pripravnosti za trčanje začuđujuće pametna odluka kad prema vama krenu bakice rasplamsanih strasti.

No, očito ima nešto privlačno u tome da vas napastuju Bakice skrivenih namjera jer je publika u isto vrijeme slijedila razularenu gerijatriju, ali i bježala od nje kad je bilo potrebno, dakle često.

U Padovčevoj ulici performans je bio u klimaksu, a bakice su izvadile zadnji rekvizit, tortu.

I tako je krenula nova doza ganjanja publike, no nisu svi to odobravali.

– Ovo nije u redu i ne vidim što je tu uopće smiješno – mišljenje je jednog momka koji brzim korakom prolazio pokraj zvijezda Padovčeve ulice.

Gomila zainteresirane publike očito nije dijelila mišljenje s njim.

Nakraju, pod teretom slave, oduševljenih i preplašenih pogleda publike, ali zasigurno i starih kostiju, nositeljica torte, sva onemoćala, stropoštala se na pločnik i cijela se otortila.

Ipak, čak su i iz toga izvukli nešto pozitivno te su odlučili nahraniti publiku ostacima torte.

Ali, smo su oni hrabri pristali da im jedu iz ruku.

Sve u svemu, drage naše Bakice, zadužile ste Varaždin za jedno iznimno iskustvo i bilo bi nam više nego drago da još pokoji put navratite do nas.

Riječima jednog gospodina iz publike.

– Veličanstveno, ludo i veličanstveno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije