U sklopu Ljetnog kina na otvorenom ovog se četvrtka prikazuje film Bijeli Bog

U sklopu Ljetnog kina u dvorištu palače Sermage, ovog četvrtka 23. srpnja s početkom u 21.15 sati, prikazat će se film Bijeli Bog.

> Ljetno kinodvorište Palače Sermage prepuno glasovitih filmova

Dobitnik nagrade Izvjestan pogled na Cannesu, mađarski redatelj Kornel Mundruczo posvetio je ovaj film Miklosu Jancsu i tako dao do znanja gledatelju da ga očekuje alegorija na temu ugnjetavanja.

Naslov filma vješta je parafraza kultno ostvarenje Samuela Fullera White Dog (1982.) s bijelim njemačkim ovčarom treniranim da napada tamnopute ljude. Bijeli Bog aludira na noćnu moru bijelog čovjeka, Boga iz naslova.

Bijeli Bog je drama s elementima horora, s metaforičkim socijalnim, ekonomskim i političkim konotacijama.

Naime, film kroz vizuru psa mješanca problematizira pobunu potlačenih i put kako su postali od benignih oni koji ruše sustav, tjeraju strah u kosti i uzimaju pravdu u svoje ruke.

Glavni pas (lik), pas Hagen, kroz film, stjecajem okolnosti i niza ugnjetavanja i nepravednosti, od milog stvorenja punog ljubavi postaje krvolični ubojica i vođa pobune koji traži i dobije osvetu.

Psi su u filmu parafraza nižih klasa ljudi koji dižu revoluciju protiv opresije društvene elite boreći se za jednakost. Klasna opresija može se sagledati kao rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička.

Film je postavio rekord u korištenju pasa – 274 psa sudjelovala su na snimanju, inače uzetih iz skloništa za napuštene životinje.

Većina njih je i udomljena do kraja snimanja filma ili netom nakon završetka.

U mađarskim kinima film je imao 30.000 gledatelja, kupljen je za američku distribuciju, a prikazivan je i u Francuskoj, Britaniji, Skandinaviji, Španjolskoj, Grčkoj, Češkoj, Južnoj Koreji, Tajvanu.

Odabran je i za službenog mađarskog predstavnika za 87. dodjelu Oscara.

Cijena ulaznice je 15 kuna, a u slučaju kiše film će se u istom terminu prikazati u Kinu Galerija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije