Pletenac i Petrović o vješticama danas u Herzerici

Popularno-znanstveno predavanje pod nazivom “Vještice i vještičarenje” održava se danas u sklopu programa “Srijeda u Muzeju”, s početkom u 19 sati u Palači Herzer.

Predavanje, koje organizira Gradski muzej Varaždin, priredili su dr. sc. Tomislav Pletenac, izvanredni profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te televizijski novinar i voditelj Kristijan Petrović.

Vještice, a s njima i rituali, simbolika, obredi i ostale pojavnosti, prate ljudski rod takoreći kroz cijeli njegov tijek postojanja, i to ne samo u mitovima, legendama i bajkama, već i kao jedna od najmračnijih epizoda u povijesti, kao što je bilo razdoblje inkvizicije, odnosno crkveni progoni u prošlosti, stoji u pozivu na predavanje.

Zanimanje za vještice ne prestaje ni u novije doba, čemu je dokaz neopoganska religija wicca, s rastućim brojem sljedbenika u cijelome svijetu, kažu organizatori.

Pletenac i Petrović govorit će o ritualima povezanima uz vještice, kao što su crni sabati i vještičja sijela, zatim o inkviziciji i položaju žena u srednjem vijeku, a osvrnut će se i na moderno vještičarenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije