Irska fešta u Šenoinoj unatoč hladnoći razveselila najupornije Varaždince

Varaždinska Šenoina ulica, koja je na jedan dan postala Trg Republike Irske, povodom proslave predaje prijavnice za titulu Europske prijestolnice kulture 2020., bila je tijekom cijele subote zatvorena za promet.

Pretvorena je u zelenu oazu, za što je zaslužna tvrtka Parkovi. Želja organizatora je bila unijeti dašak irskog načina življenja, s obzirom da će iste godine i jedan irski grad, uz onaj hrvatski, ponijeti spomenutu titulu.

Čak je i vrijeme bilo pravo irsko-vjetrovito, prohladno i oblačno. Ipak, oni najuporniji nisu se dali smesti.

Od 9 sati ujutro na Trgu je započeo cjelodnevni program. Nakon održane koneferencije za novinare u 11 sati, u susjednoj Uskoj ulici, točnije u Galerijskom centru Varaždin, otvorena je izložba naziva XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine, na kojoj su izložene fotografije mladih autora iz 19 zemalja svijeta.

Na Trgu se pak cijeli dan točilo popularno irsko pivo Guinness, a u popodnevnim satima varaždinski umjetnici Živko Toplak i Ivan Mesek započeli su svoj performans – bojanje krave, što je posebno zainteresiralo mališane.

Osim pića, za Varaždince se pripremio i tradicionalni irski janjeći gulaš (Irish stew), koji je, prema riječima kušača, bio odličan.

– Super je da se nešto drugačije dogodilo u gradu, trebalo bi tako češće. A i gulaš je odličan – rekao nam je jedan od posjetitelja.

Oko 19 sati na pozornicu je stupio sastav Patrick Walker Trio, koji je irskom glazbom pokušao zagrijati i rasplesati malobrojnu, ali biranu publiku.

Premijerno je prisutnima predstavljen i spot varaždinskih glazbenika – My Town, koji je posvećen kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture, a nastao je u produkciji udruge Trash.

Iako organizatorima (poduzeću Parkovi, Uredu za pripremu kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever, varaždinskoj Gradski tržnici i Galerijskom centru Varaždin) vrijeme nije išlo na ruku, zadovoljni su događanjem te se nadaju da su uspjeli razveseliti svoje sugrađane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije