Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

GONG o prikupljanju potpisa u javnim tvrtkama: 'To je loša praksa'

GONG o prikupljanju potpisa u javnim tvrtkama: 'To je loša praksa'
Marko Jurinec / PIXSELL

Smatraju da je tu riječ i o 'potencijalnom pritisku na zaposlenike'.

Platforma Budimo grad jučer je upozorila na to da im se javilo više zaposlenika tvrtke Varkom požalivši se da tajnica uprave, po nalogu direktora Željka Bunića, skuplja potpise podrške kandidature za listu Ivana Čehoka na predstojećim lokalnim izborima. Štoviše, iznijeli su da se zaposlenicima pritom prijeti otkazom. Ističu da je slična praksa i u Čistoći.

- To je laž. Istina je da se potpisi skupljaju, ali nije točno da se na djelatnike radi ikakav pritisak - rekao nam je direktor Željko Bunić.

S obzirom da postoje određeni odnosi moći između uprave i zaposlenika, a istovremeno je riječ o javnoj tvrtki, za mišljenje o ovakvoj praksi upitali smo GONG.

Iz ove udruge odgovaraju kako zakonom nije točno propisano na kojim je sve mjestima moguće prikupljati potpise, no da je uvriježena praksa da se potpisi skupljaju na štandovima na javnim površinama.

- Smatramo da bilo kakvo političko djelovanje ili skupljanje potpisa podrške u lokalnim ili državnim tvrtkama predstavlja lošu praksu i potencijalni pritisak na zaposlenike i zaposlenice. Pri tome se nikome ne brani da se politički aktivira i volontira za stranku koju simpatizira, no to se ne bi smjelo raditi tijekom radnog vremena koristeći tvrtku, posebno kada se radi o državnim tvrtkama ili onim u vlasništvu lokalnih jedinica - stav je GONG-a.

Najnovije

Reci što misliš!