Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

TKO JE NEVEN BOSILJ Genijalac iz Mense vodit će Varaždin iduće četiri godine

TKO JE NEVEN BOSILJ Genijalac iz Mense vodit će Varaždin iduće četiri godine
Zvonko Lončar

Oni boljeg pamćenja sjetit će se Bosiljevih nastupa u kvizovima Kviskoteka te Brojke i slova...

Novi gradonačelnik Grada Varaždina je Neven Bosilj. Odlučili su tako građani u drugome krugu lokalnih izbora, u kojem je ovaj 53-godišnjak, kandidat SDP-a, za manje od 200 glasova razlike pobijedio svog protukandidata, dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Prvi SDP-ov gradonačelnik Varaždina

Vezana vijest:

Neven Bosilj podaci dip-a Neven Bosilj novi je gradonačelnik Varaždina!

Ovim izbornim rezultatom ostvarena su čak dva povijesna kurioziteta. Ovo je, naime, prvi put da je SDP dobio svog čovjeka na čelu grada, a isto tak je po prvi puta Ivan Čehok izgubio izbore, boreći se za svoj peti mandat.

Neven Bosilj rođen je 26. rujna 1968. u Varaždinu. Nakon završene II. osnovne škole i Prve gimnazije u Varaždinu, godine 1992. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

I on je doktor znanosti

Godine 2007. magistrirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, na poslijediplomskom studiju Menadžment poslovnih sustava, smjer Korporativno upravljanje.

Doktor znanosti iz informacijskih i komunikacijskih znanosti postaje 2011. godine na FOI-ju.

IT-ovac iz Ericssona

Profesionalna karijera vodila ga je u pravilu kroz IT-tvrtke, a u ovome trenutku zaposlen je u tvrtki Ericsson, radno mjesto voditelj projekata za kupce.

Osim toga, Bosilj radi i kao vanjski suradnik-predavač na FOI-ju i član je Hrvatske komore inženjera u elektrotehnici.

Bosilj je član još jedne udruge, Mense, koja okuplja građane iznadprosječne inteligencije.

Autor je desetak znanstvenih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima te na konferencijama.

Supruga pratilja Miss Varaždina

Kao zanimljivost iz njegova života valja istaknuti da je bio uspješan natjecatelj u nekad popularnim HTV-ovim kvizovima Kviskoteka i Brojke i slova.

U mladosti je bio aktivan košarkaš i stolnotenisač, a sada igra tenis, bavi se nordijskim hodanjem, biciklizmom i malim nogometom. Oženjen je i otac je dvoje djece. Supruga Željka nekadašnja je manekenka i pratilja Miss Varaždina 1993. godine (zanimljiv kuriozitet je da je te godine titulu ponijela Bijanka Golub, supruga Davora Patafte).

U protekle četiri godine javnost ga je imala priliku bolje upoznati kroz njegovo političko djelovanje. Bosilj je bio vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u varaždinskom Gradskom vijeću. S obzirom da je SDP jedini bio kontinuirano i dosljedno u oporbenim redovima, Bosilj je tijekom mandata ostao prepoznat kao najistaknutiji kritičar politike Ivana Čehoka.

Ranije nije bio spreman

To ga je naposljetku dovelo i do kandidature za gradonačelnika, no nije ovo bilo prvi puta da se u SDP-u baratalo s Bosiljevim imenom kao mogućim kandidatom.

Slično je bilo i prije četiri godine, no od toga nije bilo ništa, navodno zbog toga što tada nije imao podršku obitelji. On sam reći će da se tek sada osjetio spremnim za taj korak, budući da je u protekle četiri godine imao priliku dobro upoznati rad gradske uprave.

Čiste ruke

Na čelo grada Varaždina 2021. godine tako dolazi još jedan doktor znanosti, štoviše, genijalac iz Mense, IT-ovac i aktivni rekreativni sportaš.

Iako se ne može reći da ga krasi socijalna inteligencija kakvu je imao Ivan Čehok, ono što se za Bosilja može reći je da ga ne prate nikakve afere te da mandat započinje - čistih ruku.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.