Jeste li lin ili vitak menadžer?

Prošli tjedan na zagrebačkom Business caffeu bilo je mnoštvo mudrih ljudih iz hrvatskog svijeta biznisa, pa donosim par mudrih misli nas poduzetnike.

Gospodin Mudrinić nam je mudro rekao da najbolje učiš na vlastitim greškama, a ne na tuđim. Priznao je da je i on sam činio greške, ali nam nije htio reći koje. Hm?! Gospodin Šajatović iz Lidera nam je rekao da je ušao u poduzetničke vode jer je tražio redakciju u kojoj bi volio raditi. Kako je nije našao, napravio je svoju. Ovo mi se baš sviđalo. Valjda sam se prepoznala u toj rečenici. Ako ne možeš naći firmu u kojoj bi želio raditi, napravi si svoju!

Iz Makedonije nam se predstavila jedna mlada poduzetnica Irena N. Chaushevska, direktorica New Mans Business Accellerator koja nam je dala savjet – ako ste prepoznali dobru ideju jednostavno krenite u svoj poslovni pothvat. Gordan Horbec, urednik portala imamnovac.com rekao nam je ako nismo s nečim zadovoljni neka uzmemo stvar u svoje ruke. Kolegica iz Crne gore nam je poručila da dođemo k njima, u Crnoj Gori su povoljniji uvjeti za vođenje tvrtke i manji porezi. Gosp. Lovrek iz Hrvatske udruge poslodavaca rekao je da je najvažnije voditi računa o troškovnom računovodstvu jer najlakše je povećati troškove, a kasnije ih je problem smanjiti, a razlika između računovodstva i knjigovodstva je ta što je knjigovodstvo čista patologija. Dakle, dođe na kraju da popiše mrtve.

I tako dolazimo do moje današnje teme. Jeste li Vi lin ili vitak menadžer? Ne, ne mislim da ste lijeni, a još manje razmišljam o Vašoj figuri. 🙂

Na engleskom lean znači vitak, a lean management predstavlja filozofiju poslovanja sa što manjim troškovima. Tvrtke koje žele opstati na tržištu sve više koriste lean management, tj. stvaranje veće vrijednosti uz što manje resursa. Kak’ to zgleda pri nama u praksi? Napravi se reorganizacija ili popularno restrukturiranje firme i onda se više dela, a za manje penez. 🙂

No, lean management ima puno šire područje djelovanja. Cilj je smanjiti gubitke, bespotrebne troškove, smanjiti utrošak vremena i novca, pokrenuti sve postojeće resurse i potencijale tvrtke zaposlenika, a s ciljem kako bi se izradio što kvalitetniji i bolji proizvod ili usluga. Radi se sa manje zaliha, izbacuju se sve nepotrebne aktivnosti i troškovi i usmjerava se prema kupcu. Operacije se poboljšavaju i učinkovitost postaje veća. Ovom metodom tvrtka postaje fleksibilnija i lakše odgovara na zahtjeve tržišta. Lean management također eliminira prekomjernu proizvodnju, škart, nepotrebne pokrete (prazni hod ili ono kad ljudi nemaju kaj delati pa vise na kladionici ili fejsu), nepotrebne zalihe, prekomjernu obradu, čekanje, transport i nedovoljno korištenje potencijala zaposlenika.

Lean management može se primijeniti u tvrtkama različitih djelatnosti tvrtki i veličine, a još mu je jedna odlika da se usredotučuje na glavnu djelatnost tvrtke, a za ostalo koristi vanjske dobavljače. Lean se često primjenjuje u kriznim vremenima, a najbolje ga je početi koristiti od samog početka poslovanja, pa ako još niste postanite što prije lin iliti vitak menadžer!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije