Poduzetništvo kao igrica u kojoj ste i glumac i redatelj

Dakle, imate ciljeve! To je odlična vijest. Ako zaista znate što želite u životu, onda će vam biti puno lakše na putu da to i ostvarite.

Na primjer, za godinu dana želite imati firmu sa 30 zaposlenih, 10 milijuna kuna, voziti mercedes, imati vilu na moru… Ok. Idemo ispočetka. Vaši ciljevi moraju biti: specifični, mjerljivi, dostižni, realni i vremenski određeni.

Dakle, prvo napišite svoju sadašnju situaciju i resurse. Kad napravite točan opis sadašnje situacije, napravite realan plan gdje želite biti za godinu dana, tri godine, pet i deset godina.

Na primjer, ako želite isplaćivati 5.000 kuna neto plaće mjesečno, tvrtka treba isplatiti oko 8.300 kuna. Ako na taj iznos dodate troškove nekog najma, potrošnog materijala, troškove goriva, režija, morate prihodovati minimalno 10.000 kuna mjesečno, odnosno 120.000 kuna godišnje.

Krenuti u poduzetništvo je isto kao zaigrati još jednu igricu. Prvo vam treba ideja. Probajte biti kreativni. Možda ih imate puno i niste baš sigurni što bi bolje išlo, odaberite onu koju smatrate da ćete ju najlakše unovčiti, čega nema na tržištu, u čemu ste vi bolji… Koncentrirajte se, napišite sve ideje koje imate.

Pokušajte vizualizirati kamo će vas pojedina ideja odvesti onda postavite sami sebi pitanje. Želim li zaista tamo biti? Ako je odgovor da, na dobrom ste putu, krenite.

Ovo stvarno zvuči kao neka igrica. I je, samo ste vi sad glavni glumac i režiser u isto vrijeme. Dakle, nitko vam neće točno reći kamo morate krenuti, kako se ponašati, što raditi, već ćete se kretati i osvajati bodove i nove razine na temelju pokušaja i pogrešaka.

Ali bit će zanimljivo, a ponekad i zabavno. Budite sami sebi najjača i najglasnija podrška. Navijajte sami za sebe!

Dakle, kad imate ideju, vrijeme je za poslovni plan. Što čini dobar poslovni plan? Analizirajte situaciju. Kakvi su vam resursi, vaše znanje? Tko je konkurencija? Kako njima ide? U čemu su dobri, a u čemu nisu? Imate li opremu, prostor? Izračunajte koliko planirate prodati, proizvesti, tko će vam biti kupci, kako ćete se promovirati, kako će kupci saznati za vas i vaše usluge…

Plan mora uključivati što više informacija do kojih u ovom trenutku možete doći, a sastavni dio plana su i financije. O financijama morate voditi računa od samog početka. Morate uzeti u obzir da čim registrirate tvrtku, obrt, kreću obaveze.

Bez obzira imate li posla ili nemate, morate podmirivati svoje obaveze. Za početno razdoblje dobro je pripremiti dovoljno sredstava kojima ćete pokrivati svoje troškove. Da li će to biti pozajmica, kredit, temeljni kapital…

Treba vam kešflou. Ova riječ tako genijalno izgleda kad ju napišete prema izgovoru. Što je kešflou? Keš koji teče? Ukratko, izračunajte sve svoje mjesečne priljeve i odljeve. Od priljeva oduzmite odljeve. Računajte na to da nećete uvijek naplatiti sve u zadanom roku. Isto tako, uzmite u obzir da će biti neplaniranih izdataka tijekom mjeseca. Kad oduzmete na kraju mjeseca odljeve od priljeva i pribrojite stanju od prethodnog mjeseca dobit ćete svoj vlastiti kešflou.

Svoj kešflou napravite unaprijed za godinu dana i korigirajte ga prema stvarnoj situaciji.

Ovo je bilo dosta mozganja za danas, idući put idemo s jednostavnijim stvarima, ali ne manje bitnim. Pričat ćemo o glavnom sastojku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije