Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

Brutalno torbanje na terasi Elephanta

Brutalno torbanje na terasi Elephanta

Mile Hašišar pravio mi je društvo dok sam čekala na red za WC u Elephantu, ali brzo je izgubio živce.

- Šta je s ovim kafićem, em je kasnila svirka, em Rahela sto godina mora čekati na WC?! - pozvao je konobara na red.

- Maturantica Gega na školjci čita „Ubojstvo na sjajnom balu“ Matilde Mance pa se vjerojatno zaboravila - opravdao se konobar.

- Jel' ona svjesna kol'ko bakterija ima na WC školjci?

- Možda cura piše roman - rekla sam - Jack Kerouack je znatan dio svojeg romana „Na cesti“ napisao na rolama WC papira.

- Gega, jesi napisala taj roman već jednom?! Izlazi! - lupao je konobar po vratima.

- Gega se inače preziva Šupak - dodao je.

Mile i ja smo se pogledali jer nismo znali kakve to veze ima bilo s čime.

- Nije cura kriva što se preziva Šupak - rekli smo jednoglasno.

Topovska energija koja izbija prepona

Na zidu sam pogledala vintage sliku ljepuškastog i poblajhanog Billyja Idola kako skida košulju i pokazuje nagi torzo. Mile je stao pred sliku i skinuo košulju oponašajući Billyja. Još mu se vidjela opeklina od cigarete koja mu je pala na prsa kad smo išli u Novi Marof na obljetnicu Oluje.

- Bambusa mi daj! - izletjela je Gega iz WC-a - Sipaj! Ne pitaj kolko košta! - udarala je „Ubojstvom na Sjajnom balu“ po šanku, a poderana hulahopka baš joj je cool izgledala u kombinaciji s gležnjačama i mini haljinom.
Na pozornici je pjevao dečko koji je nastupao na Voiceu.

- Vidi Rahela, Neven pjeva, meni on bio najbolji na Voiceu! - oduševljen je bio Mile - Vidi taj rad kukovima, topovsku energiju koja izbija iz prepona, da smo njega imali na bojišnici da nam podiže moral, a ne one ilirske koračnice, Hrvatska bi danas bila do Vardara. Nikad neću Žaku oprostiti što ga nije pustio do pobjede - živcirao se Mile.

- Sve ti je to kao u knjizi „Pobuna na brodu Bounty“, svi misle da je romantično kad pobunjenici žive sami na otoku. Na površini lijepo, unutra trulo, a iza toga su alkohol i boleštine, zajednica od 60 ljudi ogrezla u incestu. O tome ti govori onaj riječki pisac Enver Krivac - primijetila sam.

Billy Idol isto je pekao hamburgere

Mile je migoljio torzom poput stripera dok je Gega s gađenjem gledala njegov ožiljak, na koji Mile i dalje redovito utrljava Vindino jogurt.

- Fuuuj! Kaje vi šminkeri, mislite da ste bolji od mene samo zato kaj ja pečem hamburgere v Mekdonaldsu? - rasplakala se Gega pod slikom Billyja.

Ekipa iz Drone Huntera, koja je došla na svirku, pogledala ju je prezirno.

- Znaš mala, Billy ti je - pokazao je Mile prstom na sliku - kao tinejdžer zarađivao pekući hamburgere u lokalnom restoranu. Baš kao i Billy Kebab i ja. Jednoga dana restoran je postao poprište pljačke i Billy se zagledao u cijev revolvera, siguran kako će umrijeti i kako od njegove glazbeničke karijere, o kojoj je maštao, neće biti ništa. A vidi nas kakvi smo postali.

- Ja sam za tebe Monica Bellucci - rekla je Gega - Otišel mi je bus za Šampion, frendice me nisu čekale, a ne smem u Mea Culpu na deseti rođendan jer sam im već dvaput 'zbljuvala WC - spustila je glavu, pogledala poderanu hulakopku na svojim bijelim bucmastim nogama i zaridala.

Pedeset fotki Mileta i dvije fotke benda

♪♫ Get on up, Stay on the scene, Get on up, Like a sex machine ♪ ♫ - svirao je bend, a Mile se uvijao poput Jamesa Browna.

Moj urednik Goran Štimec probijao se kroz gužvu u bircu i marljivo fotografirao publiku i bend, a Mile mu je cijelo vrijeme skakao u kadar rastvarajući košulju.

- Imam 50 fotki Mileta i dvije fotke benda, daj ga nekam' odvuci – šapnuo mi je.

- Gospođice Šupak – rekla sam maloj – Ako želiš, Mile će te svojom bubom odvesti u Šampion.

- Kaj bubu ima?

- Cabrio.

Basist samozatajan, ali groovy

Gega je zapljeskala od veselja, Mile je zakopčao košulju, a ja sam napokon mogla otići malo naprijed gledati bend. Cure oko mene snimale su kovrčavog gitarista, bubnjara i trubače. Meni je basist bio najbolji. Samozatajan, ali groovy. Oni su u svijetu glazbe potcijenjeni kao i novinari u svijetu pisanja.

Kad je završila svirka, čuli smo kako s terase dopiru pomiješani krici gađenja i odobravanja te zvukove policijske sirene kako postaju sve glasniji.

Gegina velika bijela guzica pomaljala se na prozoru poput peraje velike bijele psine nad pučinom u Raljama. Ona i Mile ležali su na terasi u klinču kao Monica Bellucci i Jo Prestia u brutalnoj sceni silovanja u filmu Irréversible, samo što je žrtva bio Mile.

Rahela Fulir Kiš - (Ne)kulturna posvuduša -20.5.2015.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!