Vijesti / Kolumne

KOLUMNA: SVE PET!

Kako je lijepo biti prosvjetar

Kako je lijepo biti prosvjetar
Varaždinski.hr

'Posao je savršen. Radiš od 8 do 12 ujutro, ne oznojiš se, imaš 4 mjeseca godišnjeg, slobodne sve praznike, subote i nedjelje. Superiška. No, to da su prosvjetari najveći neradnici već i vrapci na granama znaju. Jednostavno je lijepo podsjetiti sve zavidne na to, pogotovo četiri tjedna prije kraja nastavne godine.'

Saborski zastupnici, spavate li mirno?

Prosvjetari odbrojavaju. Još malo, svega četiri tjedna i evo dugo željenih i očekivanih ljetnih praznika. Tri mjeseca ferja. Fantastično. Plandovanje, sve četiri u zrak. Saborski zastupnici, spavate li mirno? Nakon onako 'ofrlje' odrađenih 175 nastavnih radnih dana, solarno po četiri sata dnevno, prosvjetari će na zaslužena tri mjeseca godišnjeg.

No, dobro, imali su već slobodne sve praznike i državne blagdane, sve subote i nedjelje tijekom nastavne godine, imali su tri tjedna zimskih praznika kad nisu ništa radili, bili su kod kuće za Božić i Novu godinu pa su imali i proljetne praznike.

I za Uskrs su bili kod kuće. I  prvi svibnja nisu radili! Banda neradnika će opet tri mjeseca moći iskoristiti za rad u sezoni, lijepo spakirati kufere 15. lipnja i otići konobariti ili raditi kao sobarice nekamo na more sve do rujna.

Neka pati komu smeta. Dok će prosvjetari tri mjeseca plandovati, plaća će im uredno teći i sjedati na račun. Adrese Filozofskih fakulteta, Učiteljskih fakulteta i PMF - a lako se pronađu na internetu. To za one zavidne duše. Svi, koga god bodu u oči tri mjeseca 'godišnjeg', su pozvani da završe neki od navedenih fakulteta i dobrodošli su raditi u prosvjetu.

Posao je savršen. Radiš od 8 do 12 ujutro, ne oznojiš se, imaš 4 mjeseca godišnjeg, slobodne sve praznike, subote i nedjelje. Superiška.  No, to da su prosvjetari najveći neradnici već i vrapci na granama znaju. Jednostavno je lijepo podsjetiti sve zavidne na to, pogotovo četiri tjedna prije kraja nastavne godine. Svako drugo objašnjavanje nastavničkog posla je zaista uzaludno. 

Prijedlog praznika

Prema novom prijedlogu nastavne godine izgleda da će biti više praznika. (Saborski zastupnici, spavate li mirno?) Predlažu se tako jesenski praznici vezani uz Dan spomena na mrtve, odnosno jednotjedni jesenski odmor, pa dva i pol tjedna zimskih praznika (to ono Božić i Nova godina sve do Tri kralja), pa opet tjedan dana zimskih praznika kako bi se moglo otići na skijanje kad nije baš ono 'špica sezone' i još proljetni odmor oko Uskrsa.

Reklo bi se 'trk trk pa praznici'. Zapravo su data četiri prijedloga kako organizirati praznike u novoj nastavnoj godini i svaka će županija odlučiti sama kako će organizirati nastavu sljedeće godine. Kako bilo da bilo, praznika će biti više i bit će češći. (A sad, brzo, pronaći adrese fakulteta i upisati se dok je još vrijeme hehehe.)

Peticija, ili kako su prosvjetari napokon digli glas

Iako je prelijepo i 'cvjetno' biti prosvjetar, to je zanimanje u kojem se uglavnom 'ne radi' nego se, eto, planduje na praznicima, postoji mogućnost da te svaka šuša koja se digne na lijevu nogu anonimno prijavi nekakvoj inspekciji za nešto što smatra da nije bilo u redu. Ili te prijavi iz čiste zlobe. Anonimno. I onda ti dođe nabrijana inspekcija, neko nervozno stvorenje koje je živčano već samim tim što mora nešto raditi (npr. doći u inspekciju) van svoje udobne kancelarije, kopa ti po papirima, sjedi na nastavi i ispire ti mozak. 

Većina tih anonimnih prijava je neosnovana, ispisana iz čiste zlobe, nerijetko i od samih kolega. Čovjek je čovjeku vuk, zna se odavno. 

U inspekciju dolaze viši savjetnici koji su na taj položaj došli tko zna kako, često bez previše iskustva u praksi i još češće političkom linijom. Jako rijetko od višeg savjetnika čujete riječi: 'Ja vam savjetujem'. Takvi su savjetnici rijetkost. Češće ćete čuti hrpu prigovora, ali bez konkretnog savjeta kako bi nešto trebalo izgledati. Riječi 'ne valja' i 'nije dobro' su im mantra. 

Pa su se prosvjetari napokon pobunili. Naime, nakon jednog nedavnog slučaja u Rijeci (o kojem sada neću jer nisam pitala kolegicu o kojoj se radi smijem li o tome pisati) i anonimne prijave pokrenuli su potpisivanje peticije 'Ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama'.

Peticija se potpisuje online, a možete je potpisati ovdje.

Do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo ju je 5865 prosvjetara i simpatizera, mahom onih aktivnih na društvenim mrežama.  Peticija će se uručiti ministrici Divjak, predsjedniku vlade Plenkoviću i  predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću, na njih je naslovljena. 

U peticiji, između ostaloga stoji: 'Mi, dolje potpisani učitelji  i nastavnici te građani tražimo hitno izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Zahtijevamo da se zaštiti funkcioniranje sustava onemogućavanjem anonimnih podnesaka prosvjetnoj inspekciji. Nadalje, tražimo da se ne uvaže podnesci iz kojih se vidi da podnositelj podneska nije poštovao uobičajeni protokol i hijerarhiju institucija - žalba nastavniku/razredniku, Učiteljskom/Nastavničkom vijeću, ravnatelju, Školskom odboru.' 

Nadalje, traže se sankcije za neutemeljene anonimne prijave, kakvih i jest najviše. Nastavnik doživljava stres i pritisak zbog dolaska inspekcije koja najčešće ne nađe nikakve propuste, ali pošteno izmrcvari prijavljenog nastavnika češljajući njegov rad do stoljeća sedmog.

Pa tako u peticiji piše: 'Također, recipročno kaznenim odredbama ustanovi/ravnatelju/nadziranom osobama u slučaju dokazanih propusta, tražimo i kaznene odredbe za čelnike prosvjetne inspekcije odnosno podnositelja podneska prosvjetnoj inspekciji ako se propusti ne utvrde.'  i 'Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kn kaznit će se čelnik prosvjetne inspekcije: ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen i neosnovan te da je čelnik prosvjetne inspekcije propustio u inicijalnoj procjeni odbaciti podnesak kao takav uzrokujući troškove i neugodnosti svim stranama (2) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kn kaznit će se podnositelj podneska prosvjetnoj inspekciji: ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen, te da prijavljena ustanova/osoba nije napravio propust ni po jednoj stavci podneska.'

Bilo bi vrijeme da se stane na kraj anonimnim prijavama, jer se, između ostaloga događa i to da ti onda viša savjetnica koja dođe u inspekciju kaže za novine sljedeću rečenicu: 'Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni, već da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu.' (izvor: 24. sata)

Ali! U svakom žitu ima kukolja pa tako internetom kruži priča da je jedan od učiteljskih sindikata, onaj većinski, pozvao svoje članstvo da ne potpišu peticiju (izvor: http://nastavnici.org). Što reći, a ne se zgroziti? 

Najnovije

Reci što misliš!