Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Uz ovakvu 'potporu', što je uopće moglo poći ukrivo?

Uz ovakvu 'potporu', što je uopće moglo poći ukrivo?

Kako od europskih birokrata koji donose odluku o Europskoj prijestolnici mladih očekivati da zažmire na to da nam je sam vrh gradske vlasti opterećen nizom korupcijskih afera?

Tajni sastojak

Iz francuskog Amiensa u četvrtak navečer pristigle su vijesti koje nikoga nisu obradovale. Varaždin nije uspio, ni iz drugog pokušaja, ponijeti titulu Europske prijestolnice mladih. Razlog za slavljeničko raspoloženje naposljetku je imala delegacija Tirane.

> NIJE PROŠLO 'Nećemo se više kandidirati, ali mladi spremni za promjene ostaju' 

U protekle dvije godine članovi varaždinskog tima marljivo su pripremali kandidaturu. Ostavljali su pritom dojam da ih pogoni snažna želja, veliki entuzijazam, iznimna kreativnost... I da su njihove aktivnosti prožete skladnim odnosima.

Ako se izuzmu poneke nespretnosti, koje ćemo dobronamjerno pripisati mladosti i neiskustvu, nema razloga ne vjerovati da je zaista tako i bilo.

No očigledno je da to nije bilo dovoljno. Ostaje dojam kao da je nedostajao neki 'tajni sastojak'.

Ili je možda jedan 'tajni sastojak' bio suvišan?

Europski forum mladih platforma je koja, između ostaloga, ima za cilj ohrabrivati mlade da pojačano participiraju u društvu... I to sve na temeljima slobode, demokracije i vladavine prava.

Pa kako onda, uzevši sve to u obzir, od europskih birokrata koji donose odluku očekivati da zažmire na društveno-političke okolnosti u kojima je varaždinska kandidatura nastajala?

Ili, jednostavnije rečeno, kako očekivati da nizom korupcijskih afera opterećen sam vrh gradske vlasti ne postane preveliki teret ovoj kandidaturi? Upravo taj suvišni 'tajni sastojak'.

Stoga, s obzirom na navedene okolnosti, riječi zahvale voditelja projekta Nine Preložnjaka zvuče, koje li ironije, sasvim prilično: 'Hvala Gradu Varaždinu na užasnoj, ali doslovno užasnoj, potpori.'

Obveznice, božićnice i ejakulacije

Dok su članovi varaždinske delegacije u Francuskoj uzbuđeno iščekivali proglašenje Europske prijestolnice mladih za 2022. godinu, njihov suvišni 'tajni sastojak' u Gradskoj vijećnici planirao je kako svakoga od njih zadužiti za 500 eura.

> 170 MILIJUNA KUNA Gradska vlast planira svakog Varaždinca zadužiti za gotovo 500 eura!

No na vijest o tome da Grad želi izdati obveznice u iznosu od 170 milijuna kuna obrvu nije podigao preveliki broj građana. Gradska vlast, pokazuje se, nema razloga strepjeti od izljeva građanskog nezadovoljstva.

Daleko više njih zainteresirano je kako do dječjih božićnica. Ipak one vrijede nekih 16-ak eura.

No ono što je tek ohrabrujuće, a podaci o čitanosti ne lažu, je to da je oko pet puta više građana bilo zainteresirano saznati odgovor na pitanje zašto je dobro da muškarac ejakulira 21 puta mjesečno.

Ovih nekoliko primjera možda najbolje može objasniti razliku između javnog interesa i interesa javnosti.

Ugled i dobar glas

Pod javni interes svakako bi trebalo spadati i pitanje što se događa s hrpama glomaznog otpada na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj.

Nekim čudom javni interes ovoga se puta čak poklopio s interesom javnosti, i to zahvaljujući nesebičnom doprinosu same Čistoće. Iz ove tvrtke, naime, u pomoć su pozvali policiju kada smo u utorak došli fotografijom dokumentirati stanje na terenu.

> VŽ SMEĆE Došli smo fotografirati hrpe nagomilanog otpada, Čistoća je pozvala policiju

Nevjerojatan je talent uprave tog komunalnog poduzeća za opetovano i opetovano narušavanje njegova 'ugleda i dobrog glasa'. Odnosno onoga što je od njega ostalo.

Riječ je, ako vam je proteklih mjeseci promaklo, o frazi koja se zapravo stavlja na teret aktivistu Matiji Mikcu u tužbi koju je protiv njega podnijela Čistoća jer je pričao naglas.

> Čistoća od Mikca traži 30.000 kuna zbog 'zlouporabe slobode izražavanja'

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj ove sage čiju produkciju potpisuje direktor Davor Skroza, a koprodukciju gradski oci Ivan Čehok i Zlatan Avar. Podsjetimo, u prijašnjim nastavcima Čistoća se najprije posvađala s običnim građanima korisnicima usluga, zatim s lokalnim aktivistima, a naposljetku i s medijima.

S takvim raskošnim talentom, kažemo, čovjek se rađa. To se ne da naučiti.

Druga strana priče

Nije Čistoća jedina koja posjeduje izniman talent za čuvanje 'ugleda i dobrog glasa' tvrtke. U proteklim danima na tome polju zablistao je i VIS Promotex.

Riječ je o poduzeću koje je u javnosti prepoznato ponajprije po proizvodnji suncobrana, no u određenim situacijama pretvara se gotovo pa u humanitarnu organizaciju.

Tako je bilo i nakon što su 'zle novinarke' iz RTL-ove emisije Potraga objavile priču o nezadovoljnim radnicima iz Nepala. Ekipa je trbuhom za kruhom proputovala pola planeta da bi na kraju, kako su ispričali, bili ucijenjeni da potpišu dodatak ugovoru radi smanjenja plaće ili neka se vrate u Nepal.

> MODERNI ROBOVI Nepalci digli kredite da dođu u Varaždin pa nakon četiri mjeseca dobili ultimatum - minimalac ili otkaz!

Direktor Marijo Bucina nakon objave priloga reagirao je prema svim medijima koji su prenijeli priču, ustvrdivši da je tvrtki time nanesena 'nepopravljiva šteta'.

Kako je VIS Promotex odlučio ispraviti tu 'nepopravljivu štetu'? Stvaranjem nove 'nepopravljive štete'. Odnosno objavom priče koja je u javnosti izazvala tek podsmijeh i zgražanje.

> NEPALCI SE ISPRIČALI 'Pogriješili smo, ovo je odlična kompanija i svi su prijateljski nastrojeni'

Ono što se pritom dogodilo je da su neki mediji objavili 'drugu stranu priče', a da nitko nije mogao pronaći gdje je u istome mediju objavljena prva strana priče. Još je nadrealnije bilo to što je 'druga strana priče' ilustrirana fotografijom Nepalaca koji uopće ne rade u VIS Promotexu.

No čuđenju zapravo nema previše mjesta ako se zna da se radi o Regionalnom tjedniku, besplatnoj tiskovini koju možemo nazvati svojevrsnim 'tvorničkim listom' VIS Promotexa.

Varaždinski tajkun Davor Patafta, ujedno i gradski vijećnik, u proteklom razdoblju redovito je demantirao da je i dalje povezan s tvrtkama kojima je do jučer bio i vlasnik i direktor.

No u prilogu RTL-ove Potrage svjedočili smo povijesno iskrenom trenutku netipičnom za njegovo javno djelovanje. Na pitanje ne stoji li on iza svega, ipak nije odgovorio jasno i nedvosmisleno - 'ne'.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.