Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Bauk komunizma kao smokvin list za fašizam u vlastitim redovima

Bauk komunizma kao smokvin list za fašizam u vlastitim redovima
Marko Lukunić / PIXSELL, Varaždinski.hr

Sve to u glavnom gradu države čija vladajuća politička elita uzore pronalazi u Viktoru Orbanu i Matteu Salviniju, poznatijem kao Mali Mussolini, koja je, nota bene, legalizirala ustaški pozdrav, a diluvijalnu mržnju i nasilje prema migrantima pravda kršćansko-židovskom tradicijom.

Vukovar nije pao uzalud

Najradije o tome ne bismo napisali ni slova, ali nam profesionalni postulati ne dopuštaju taj luksuz. Dvadeset i osam je godina prošlo od pada Vukovara. Umjesto dostojanstvenog sjećanja na žrtve stravičnog zločina, svake godine u studenom Vukovar se pretvara u gnijezdo političke prostitucije.

Svodnici mržnje i straha, odjeveni u skupe balonere, kruže gradom poput hijena skupljajući jeftine političke poene. Rat, uvjeravaju nas, još nije završen. Odlukom vladajućih, od iduće će se godine ubijanje grada na Dunavu slaviti kao praznik. Vukovar će tako i službeno postati hrvatski Gazimestan.

Fotografija koja će ostati u kolektivnoj memoriji prikazuje mladog vojnika, stradalog u Afganistanu, koji na štakama polaže krunicu na Ovčari. S lijeve strane pridržava ga aktualna predsjednica, brižna majka nacije, kupujući tako drugi mandat na Pantovčaku.

Samo dvojica političara u studenom mogu zaobići Vukovar. To su Fred Matić i Bojan Glavašević. Njihove su životne priče takve da u samom startu otklanjaju potrebu za bilo kakvim alibijima. Njima se Vukovar ne može nabijati na nos. Ostali, za razliku od njih, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, nemaju taj luksuz.

Ako pogledamo svu tu silnu bulumentu političkih strvinara koja je svih ovih godina parazitirala na vukovarskoj tragediji i doživljavala je kao poligon za ostvarivanje vlastitih političkih i materijalnih interesa, mogli bismo mirne duše reći da Vukovar ipak nije pao uzalud.

Bauk komunizma kruži zagrebačkom Arenom

U Zagrebu je održan dugo najavljivani kongres Europske pučke stranke. Aleksandar Vučić na kraju ipak nije došao. Ako vas je prije koji dan iz popodnevnog drijemeža prenuo gromoglasni tresak, ne brinite, to je hrvatskim suverenistima pao kamen sa srca.

To što je vrckavi Vučić odustao od dolaska u Zagreb nipošto međutim ne znači da je na kongresu nedostajalo dobre zabave i smijeha. U nastavku donosimo nekoliko upečatljivih momenata.

'Andrej Plenković, ne samo zato što mi je prijatelj, to nije isprazan kompliment, on je jedan od najiskusnijih premijera, jedan od najiskusnijih lidera u Europi.' (Donald Tusk)

'Podsjećam da komunizam ne staje na granicama, uvijek je bio globalna sila. Čuvajte se komunističkih zemalja i komunizma koji je izazov i prijetnja.' (Silvio Berlusconi)

'Kad kažem da je EPP najjača europska stranka, tu ne mislim samo na najveću brojnost članstva, već na našu ogromnu ulogu u europskoj povijesti, na naše vrijednosti kršćanske demokracije koju vučemo iz kršćansko-židovske tradicije. Vođen tim vrijednostima HDZ je ostvario sve najveće uspjehe Hrvatske.' (Gordan Jandroković)

'Naposljetku, ali ne i najmanje važno, i ja sam prva predsjednica Hrvatske.' (Kolinda Grabar-Kitarović)

Smokvin list

U glavnom gradu države čija vladajuća politička elita uzore pronalazi u Viktoru Orbanu i Matteu Salviniju, poznatijem kao Mali Mussolini, koja je, nota bene, legalizirala ustaški pozdrav, a diluvijalnu mržnju i nasilje prema migrantima pravda kršćansko-židovskom tradicijom, europski konzervativci komunizmom, kao smokvinim listom, nastoje prikriti fašizam u vlastitim redovima.

Quo vadis, Europo?

Istina je slaba utjeha

Milan Bandić svečano je proslavio šezdeset i četvrti rođendan. U tim godinama čovjek zna da je svaki dan dar od Boga. Svaki dan na slobodi, naravno.

Okupljene je čestitare, saznajemo iz medija, pjesmom zabavljala prsata, plavokosa starleta.

Kralj političke pragmatičnosti neće se kandidirati za predsjednika. Na izborima će podržati Kolindu Grabar-Kitarović.

Ocijenio je kako Hrvatskoj ne trebaju isluženi političari ni neshvaćeni proroci. Ne treba nam eksperiment ni povratak natrag. Za aktualnu predsjednicu, kazao je, uvijek znamo na čemu smo.

I zaista, nakon šest mandata na funkciji, zagrebački je gradonačelnik napokon kazao jednu istinu.

S Kolindom Grabar-Kitarović čovjek uvijek zna na čemu je.

Znamo, slaba je to utjeha.

Sud časti

Sud časti HDZ-a ustanovio je da su članovi stranke, njih osam koji su po grupama na WhatsAppu i Viberu opanjkavali premijera, spominjali metak u čelu, nabijanje na kolac i tome slično, iz partije izbačeni mimo procedure.

Sud časti HDZ-a? Ovo je dobro.

U znanosti, poznato je, postoje rupe, ali znanost, što bi rekao Dino iz Kusturičina filma, svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje i daje nam odgovore na pitanja za koje smo mislili da ih nikada nećemo dobiti.

Američkim znanstvenicima, primjerice, trebalo je stotinu godina da dokažu postojanje gravitacijskih valova koje je opisivao slavni Albert Einstein.

Gravitacijski valovi doimaju se međutim kao pučkoškolski rebus u odnosu na pitanje što je to točno i kako izgleda taj famozni Sud časti HDZ-a.

Modernoj znanosti za to će trebati barem petsto godina.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.