Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Varaždinski apsurdi opet su nacionalna tema. Možda jednom postanu i lokalna

Varaždinski apsurdi opet su nacionalna tema. Možda jednom postanu i lokalna

Kad se Prva Brada Grada nađe pred upaljenom kamerom nacionalne televizije i kad preko puta njega sjedne novinarka koja se u karijeri susretala s daleko većim izazovima od ovoga, do toga trenutka dominantni retoričar nekim čudom preoblikuje se u pjesnika koji ne vjeruje u vlastite stihove.

Bez interesa za sukob interesa

Koliko god se trudila javnosti predstaviti kako nezaustavljivo juriša u susret boljoj i ljepšoj budućnosti grada, varaždinska vlast svako malo naleti na neku minu zaostalu iz prošlih vremena.

Čini se da joj to ne predstavlja poseban problem kada se neželjenim pitanjima pokušavaju baviti lokalna 'škrabala' ili pak 'skribomani' na društvenim mrežama, kako ih se voli nazivati. No kad se Prva Brada Grada nađe pred upaljenom kamerom nacionalne televizije i kad preko puta njega sjedne novinarka koja se u karijeri susretala s daleko većim izazovima od ovoga, do toga trenutka dominantni retoričar nekim čudom preoblikuje se u pjesnika koji ne vjeruje u vlastite stihove.

Tako je bilo i proteklih dana kada je priču o varaždinskom 'političkom trileru' s Ivanom Čehokom u glavnoj ulozi nacionalnoj javnosti prenijela novinarka RTL-ove emisije Potraga Danka Derifaj.

> VARAŽDIN U FOKUSU Novinarska ekipa Potrage pokušala razriješiti triler u čijem je središtu gradonačelnik Ivan Čehok

Povod za njezin dolazak u Varaždin bio je kristalno jasan: na čelu Grada nalazi se čovjek koji je u poziciji odlučivati što učiniti s tužbama koje je, dok njega nije bilo, podnio Grad kako bi se izvan snage stavili ugovori koje je potpisao taj isti čovjek koji se, eto, sada opet nalazi na čelu Grada.

Ili, pojednostavljeno, što da Ivan Čehok radi s tužbama kojima Grad spori ugovore koje je potpisao Ivan Čehok?

Da stvar bude još malo jasnija: tim odlukama sadašnji gradonačelnik može indirektno utjecati na kaznene postupke koji se vode protiv njega.

Što bi Ti, poštovani čitatelju, učinio da si na njegovu mjestu? Hvala na iskrenosti. Pobrinuo bi se, kažeš, da sve to 'ispeglaš' tako da se štetne posljedice po Tebe smanje na najmanju moguću mjeru? Čak i ako bi to išlo na štetu Grada i građana? Ne zvuči nelogično, naprotiv, čini se uvjerljivim i životnim.

Srećom, kao što smo imali priliku čuti i vidjeti, na čelu Grada Varaždina nalazi se osoba koja ne razmišlja na tako prizeman način. Vodi se, može se zaključiti, strogim moralnim načelima, opće dobro stavlja ispred privatnog interesa, a pravna pitanja ostavlja pravnim stručnjacima.

- Nisam napisao ni jednu uputu odvjetnicima, ni jedan podnesak. Nisam se uopće, ni na koji način, uplitao u te postupke - kazao je Čehok pa se zapitao kako bi on to onda mogao biti u sukobu interesa.

Vratimo se par dana unatrag, na kolegij gradonačelnika. Razgovaralo se tamo i o sporu s tvrtkom T&H Invest vezanom uz utvrđivanje ništetnosti ugovora o kupnji zemljišta za poticanu stanogradnju. Ako Grad izgubi taj spor, građane bi to moglo koštati novih više od 50 milijuna kuna.

Na novinarski upit zašto Grad ne povuče tužbu protiv te tvrtke, Čehok je odgovorio:

- Ja sam sklon tome, jer Grad nema velikih izgleda u tome sporu. Ali naš koalicijski partner HDZ je protiv, oni žele da se pričeka sudska presuda.

Ako spojimo dvije navedene gradonačelnikove izjave, dobivamo otprilike ovo: - Ja sam sklon tome da gradski odvjetnici odluče da odustanemo od tužbe.

> OBVEZNICE Čehok: 'Samo iznajmljivanjem optičke mreže prihodovat ćemo 2 milijuna kuna godišnje

Kada Uskok pokuca na vrata

Nije se Čehoku svidjelo što je vidio u prilogu RTL-a. Barem se tako može zaključiti iz njegove reakcije dan nakon emitiranja.

Najavio je tako tužbe protiv ostalih sugovornika u emisiji, iako nije precizirao protiv koga od njih i za koje točno izjave.

> ČEHOK U KONTRANAPADU 'Maske su pale, odvjetnici su pripremili tužbe'

Nadamo se da će odvjetnike koji će ga zastupati po tim tužbama platiti iz svoga džepa.

No daleko izglednije je da se radi o običnom blefu. U samome prilogu izrečene su benigne stvari u odnosu na ono što su te iste osobe proteklih mjeseci ispisale na društvenim mrežama.

Zašto je onda Čehok tako nervozan te tako burno reagira?

Tko zna. Možda se prisjetio nekih prošlih vremena. Tada je, naime, nakon što su o onome što se događa u Varaždinu počeli izvještavati nacionalni mediji, na vrata Gradske vijećnice vrlo brzo pokucao Uskok.

Uvrijeđeni i poniženi

Dileri, narkomani, balavci, psovači...

Svakojaki epiteti, ovakvi poput nabrojanih i slični, frcali su RTL-ovim prilogom iz minute u minutu. Mnogi Varaždinci, malograđanski osviješteni kakvi već jesu, nisu mogli ne reagirati na izrečene uvrede. U ovoj sredini, naime, veći je grijeh psovati ili vrijeđati nego krasti.

- Koliko mi je ružno bilo slušati uvrede, veselim se sučeljavanju na nadležnom mjestu - poručio je i sam gradonačelnik Ivan Čehok.

Na koje je uvrede mislio, nije precizirao. Mali problem mogao bi biti taj što je riječi iz uvodne rečenice izgovorio upravo on.

Novinari kao kap vode na dlanu

Novinarki RTL-ove Potrage na odlično obavljenom poslu zahvaljivali su svi. I članovi građanske inicijative Varaždinsko smeće, i bivši gradonačelnik Goran Habuš, i sadašnji gradonačelnik Ivan Čehok.

Čehok je, najavljujući tužbe, zahvalio novinarki na tome što mu je omogućila da tuži tu 'klevetničku skupinu'.

- Hvala Danki Derifaj što ih je povukla za jezik, potaknula da izgovore klevete (do sada su to vješto izbjegavali) i što se napokon saznalo tko i zašto stoji iza cijeloga javnog progona - poručio je Čehok.

To je bilo drugi puta u svega nekoliko dana da je gradonačelnik stao na stranu novinara. Par dana ranije zauzeo se i za potpisnika ovih redaka. Iliti 'tankoćutnog pojedinca u vrtlogu vremena', kako ga je opisao u naletu žovijalnosti.

- Ako su novinari doživjeli neugodnosti, ja ću posebno upozoriti Čistoću da u budućnosti njeguje odnose s novinarima - rekao je Čehok.

> ČISTOĆA I POLICIJA Čehok: 'Ako su novinari doživjeli neugodnosti, upozorit ću Čistoću'

Lijepo je to i za svaku pohvalu, ako se pravimo da u njegovu govoru nije bilo ironije i da u džepu nije bilo stisnute fige.

Osim toga, teško je smetnuti s uma da je nebrojeno puta u proteklom razdoblju, pa i svega nekoliko minuta prije navedene izjave, gradonačelnik naglašavao da se ne miješa u rad uprava gradskih poduzeća te da to ne misli raditi.

Predbračna Čistoća

Za kraj ovog izdanja osvrta na tjedan iza nas donosimo samo još par redaka iz rubrike 'Čistoćin kutak'.

Pisali smo već o nevjerojatnom talentu uprave tog komunalnog poduzeća za opetovano i opetovano narušavanje njegova 'ugleda i dobrog glasa'. Odnosno onoga što je od njega ostalo.

Talent je opravdan i novom epizodom. U opširnom odgovoru koji smo dobili na naš upit u vezi glomaznog otpada u Poljani Biškupečkoj i razloga za pozivanje policije kada smo izašli na teren, bilo je napisano sve - osim odgovora na ono što smo pitali.

> VEĆ VIĐENO Čistoća nam je poslala plahtu teksta, ali na naša pitanja nije odgovorila

Koliko je koštala izrada toga odgovora, ne znamo, ali čini se da je Čistoća ponovno istovarila novac građana na račun nekog odvjetničkog ureda. Jer zaista je teško povjerovati da bi u svojim redovima čak i jedna Čistoća imala zaposlenog nekoga tko bi bio u stanju sročiti nešto toliko nesuvislo.

No ako pogledamo na taj odgovor iz drugog kuta, onako pozitivnije, može ga se smatrati i vrlo dobrom satirom. Teško je odlučiti koji su najbolji dijelovi, donosimo tek jedan 'štiklec'.

- Stoga smo slobodni i u ovom slučaju pozvati se na Kodeks časti hrvatskih novinara koji propisuje da novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obvezan poštovati svačije pravo na privatnost.

Čini se da je došlo do nesporazuma. Možda je i postojala mogućnost da naš objektiv radnike uhvati in flagranti, ali ne baš na način kako su to doživjeli u poduzeću. Nas je zanimalo tek ima li tamo otpada i koliko. Drže li zaposlenici tvrtke do predbračne Čistoće, to zaista nije javna stvar.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.