Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Josip Mrzljak rješenje za bale pronašao je u božanskoj intervenciji. Pritom nije mislio na Čehoka

Josip Mrzljak rješenje za bale pronašao je u božanskoj intervenciji. Pritom nije mislio na Čehoka
Marko Jurinec / PIXSELL, Varaždinski.hr

U govoru zahvale svojom pošalicom Mrzljak je ukrao šou i predsjedniku Gradskog vijeća Damiru Habijanu i gradonačelniku Ivanu Čehoku. Valja, barem u ovih nekoliko redaka, ispraviti tu nepravdu.

U rukama anđela

Monsinjor Josip Mrzljak, donedavni varaždinski biskup, bio je glavna zvijezda svečane sjednice Gradskog vijeća održane ovoga petka u povodu obilježavanja Dana grada Varaždina.

Ne samo da je dobio najveće priznanje među ovogodišnjim laureatima - titulu počasnog građanina - već je i u govoru zahvale svojom pošalicom ukrao šou i predsjedniku Gradskog vijeća Damiru Habijanu i samome gradonačelniku Ivanu Čehoku.

> SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Mrzljak: 'Zamolio bih svetog Nikolu da iznese smeće iz Varaždina'

Valja, barem u ovih nekoliko redaka, ispraviti tu nepravdu.

Varaždin, naime, na izmaku 2019. godine još uvijek rješava cijeli niz dubioza starih i više od jednog desetljeća. Primjerice, da suvremene tehnologije nisu gotovo posve iz upotrebe istisnule poštanske razglednice, motiv bijelog brda koje se nalazi na ulazu u grad sasvim sigurno zaslužio bi biti, sukladno svome značaju, rame uz rame s ostalim gradskim simbolima - bijelim pročeljem Staroga grada i bijelom fasadom Gradske vijećnice.

U toj bjelini koja krasi najprepoznatljivije gradske simbole kao da ima i neke dublje simbolike. Nije to ni tako neobično, ako se prisjetimo da se Varaždin voli nazivati i gradom anđela. Naposljetku, i sama gradska himna naslovljena je 'U rukama anđela'.

No čini se da ti anđeli koji čuvaju Varaždin imaju više nego dobar smisao za humor.

Stihove za navedenu pjesmu, naime, napisao je pjesnik Ivan Čehok, osoba opterećena nizom korupcijskih afera i protiv koje se vode tri kaznena postupka (nijedan od njih zbog pjesništva, već tek zbog toga da bi kao gradonačelnik pogodavao lokalnim gospodarskim moćnicima).

Ispisujući stih 'dok spava moj grad u rukama anđela' pjesnik kao da je - ne možemo se oteti tome dojmu - pomalo predoslovno shvatio tu posvojnu zamjenicu 'moj'.

Budimo pritom skroz pošteni pa recimo da se u pjesmi pojavljuje isti stih sa sintagmom 'naš grad'. No tko smo to 'mi' o kojima zbori pjesnik, s pravom se možemo pitati nakon 12 godina vladavine Ivana Čehoka ovim gradom.

Bijele bale smeća nagomilane na hrpu i dalje su, dakle, tu u Brezju. Ima ih, prema službenim podacima, 95.000 tona. A rješenje se ne nazire. Stoga, kad je već čovjek nemoćan pred problemom koji ga tišti, nije neobično da se utječe nekoj višoj sili.

Sasvim u skladu sa svojim poslanjem, bivši biskup kao da je shvatio da se taj složeni problem može riješiti tek svojevrsnom božanskom intervencijom. I pritom nije mislio na Ivana Čehoka. U pomoć je ipak pozvao sveca zaštitnika Grada.

- Kako sveti Nikola ima svoj koš u koji stavlja darove, kada bi ga ispraznio, zamolio bih ga da, kad već ima prazan koš, neka ponese ovo smeće iz Varaždina i odnese ga nekamo - poručio je Mrzljak.

Iako je to bila šala, čini se dosad najkonkretnijim prijedlogom rješenja ovoga problema.

U rukama Vrhovnog suda

Da nam je pravosuđe sporo i neefikasno, ukratko - nikakvo, a istovremeno prožeto korupcijom na svim razinama, nije neka vijest.

Osam je godina prošlo od prvog uhićenja Ivana Čehoka pod optužbama za cijeli niz koruptivnih djela. Danas, na izmaku 2019., sud je u dva kaznena postupka uspio iznjedriti tek dvije nepravomoćne presude, a treći postupak još je na početku.

Što o svemu misli Vrhovni sud, koji bi trebao donijeti konačni pravorijek, čuli smo proteklih dana. Gotovo devet mjeseci nakon što su predane žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu, dobili smo obavijest iz kojeg se tek može iščitati da ovaj slučaj nije prioritet.

Razlog? Ne radi se o hitnom predmetu, jer okrivljenici ne čekaju pravomoćnu presudu u pritvoru.

PRESUDA ČEHOKU I PATAFTI Vrhovni sud: 'Sjednica nije zakazana. Ne radi se o hitnom predmetu jer nije pritvorski predmet'

Naravno, sasvim je logično da je brzina donošenja rješenja prioritetna u slučajevima kada netko konačni pravorijek čeka lišen slobode.

Ivan Čehok, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, i Davor Patafta, nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, nisu u toj situaciji. Oni pravorijek čekaju na poziciji gradonačelnika i gradskog vijećnika.

VIS-ov kutak

Neke gradske tvrtke, javne ili privatne, iz tjedna u tjedan u žiži su interesa javnosti. Pomalo je to nepravedno prema ostalim gospodarskim subjektima koji također zaslužuju svojih pet minuta slave, ali neke se tvrtke baš guraju pod svjetla reflektora.

Tako tvrtku VIS Promotex još uvijek muči prilog RTL-ove Potrage o radnicima pristiglima iz Nepala. Oni su, prema iznijetom u emisiji, bili ucijenjeni prilikom potpisivanja aneksa ugovora o smanjenju plaće.

> MODERNI ROBOVI Nepalci digli kredite da dođu u Varaždin pa nakon četiri mjeseca dobili ultimatum - minimalac ili otkaz!

Prošli puta iz poduzeća su reagirali izjavom za medije u kojem se dio Nepalaca ispričava zbog toga što su izašli pred novinare i da je zapravo u poduzeću sve na svome mjestu. Gotovo bi se moglo reći da im nikad u životu bolje nije bilo.

> NEPALCI SE ISPRIČALI 'Pogriješili smo, ovo je odlična kompanija i svi su prijateljski nastrojeni'

Proteklih dana ponovno je stiglo priopćenje. Ovoga puta direktor Marijo Bucina obavještava javnost da inspekcija rada nije pronašla nikakve nepravilnosti 'iz radnopravnog statusa rada zaposlenika iz Nepala'.

> VIS I NEPALCI 'Inspekcija rada utvrdila da nije bilo pogrešnog postupanja prema radnicima'

Povratno smo postavili nekoliko pitanja upravi VIS Promotexa, među kojima je bio i zahtjev iliti molba, kakogod, da nam dostave cjeloviti zapisnik inspekcije.

Do danas nikakav odgovor nismo zaprimili, tako da ne znamo što sve piše u nalazu nadzornih tijela.

Valja biti posve pošten pa reći da tvrtka nije dužna skočiti isti tren kad novinari kažu 'hop'. I to bismo mogli u potpunosti razumjeti kada ne bismo bili ljubomorni na kolege iz Regionalnog tjednika koji su uspjeli pribaviti cijeli inspekcijski nalaz. To su vrlo precizno izrekli navodeći citate iz zapisnika završavajući ih ovako: '...piše u zapisniku koji je u posjedu Regionalnog tjednika'.

Kako li su kolege iz Regionalnog tjednika došli u posjed zapisnika? Da vidimo možda tek jedan mogući scenarij...

Vlasnik tvrtke Regionalni tjednik je tvrtka Arto, a vlasnik tvrtke Arto je tvrtka 2R iz Austrije. Suvlasnici tvrtke 2R su Bijanka Golub i Zdenko Patafta.

Riječ je najbližim članovima obitelji Davora Patafte, sada gradskog vijećnika, poduzetnika i uskočkog optuženika, a ranije samo poduzetnika i uskočkog optuženika.

Kakve to veze ima s VIS Promotexom? Pa, da vidimo možda tek jedan mogući scenarij...

Vlasnici tvrtke VIS Promotex su Marijo Bucina, Jasmina Tomić i tvrtka VIS P&T Textile iz Austrije. Vlasnik tvrtke VIS P&T Textile je Zdenko Patafta.

Kakve veze s tim ima Davor Patafta, sada gradski vijećnik, poduzetnik i uskočki optuženik, a ranije samo poduzetnik i uskočki optuženik? Pa očigledno je da nikakve.

U rukama HND-a

Prošloga tjedna u Varaždinu je boravio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko sa suradnicima.

Razgovaralo se o mnoštvu tema, budući da je, kako je rečeno, HND svjestan specifičnih problema lokalnih medija i u daleko većoj mjeri nego dosad angažirat će se oko tih pitanja.

Na sastanku je, spomenimo jedan od primjera, ukazano i na položaj novinara koji ne poštuju pravila struke, odnosno rade više marketinške nego novinarske poslove. O tome će se uskoro razgovarati i na tribini u organizaciji HND-a u Varaždinu.

Također, govorilo se i o tužbama i o prijetnjama tužbama.

- Znamo da su veliki problemi s lokalnim šerifima. Kolege trebaju znati da u takvim situacijama mogu računati na pravnu i drugu pomoć HND-a - poručio je Zovko.

> ZBOG PONIŽAVANJA I VRIJEĐANJA NOVINARA HND će uputiti dopis gradonačelniku Ivanu Čehoku i županu Radimiru Čačiću

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.