Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Možda će zagrebački prosvjednici sa svojim smećem biti bolje sreće

Možda će zagrebački prosvjednici sa svojim smećem biti bolje sreće
Marko Lukunić / PIXSELL, Varaždinski.hr

Prosvjed je nazvan 'Vrijeme je! Zagreb je spreman'. A za što je spreman? Možda se to može zaključiti iz transparenata poput 'Odstupi!' ili 'Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik' i sličnih. Ako ste se zapitali kakve to veze ima s Varaždinom, možda niste pažljivo čitali prethodne retke.

Kad Miki kaže da mu je neugodno

U trenucima objave ovih redaka još uvijek je na snazi izborna šutnja.

No da to vrijeme uoči i tijekom predsjedničkih izbora ne bi prošlo u posvemašnjoj dosadi, pobrinuo se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako izvještavaju nacionalni mediji, Bandić je u subotu obilazio lokaciju na kojoj je planirana izgradnja postrojenja za sortiranje otpada. Reporterka Nove TV Sanja Vištica pitala ga je tom prilikom je li mu kao gradonačelniku neugodno što je Novi Zagreb prekriven smećem.

Umjesto da jasno odgovori na pitanje, Bandić je odlučio napraviti još jedan incident u nizu te je razgovor spustio na osobnu razinu pa u protunapadu nesuvislo navalio na novinarku.

- Neugodno mi je jer vi ne radite svoj posao. Ne odvajate otpad. Idemo kući, kod vas i kod mene. Dok to ne budete radili, nemamo o čemu pričati. Niste mi uvjerljivi. Ja sam psiholog. Ja to kužim. Po očima vidim da ona ne odvaja. Idemo se odmah uvjeriti. Platit ću svima ručak. Sto posto ne odvajate otpad. Vidi vam se na očima - bulaznio je prvi čovjek glavnoga grada, posljednjih dana poznatiji pod nadimkom 'rezač etiketa'.

Riječ je, podsjetimo, o osobi kojoj su birači s područja metropole u lipnju 2017. po šesti puta dali demokratski legitimitet za upravljanje s oko 10 milijardi kuna koje se izravno tiču 800 tisuća stanovnika toga grada, a neizravno i daleko većeg broja hrvatskih građana.

No, s obzirom da je ovo pregled naših lokalnih varaždinskih događanja, valja se zapitati kakve veze taj posljednji u nizu Bandićevih incidenata ima s nama.

Ima, ima, i to nekoliko veza. No ovom prigodom zadržat ćemo se samo na jednoj od njih.

Koliko god bili zaokupljeni Bandićevom eskapadom, nije nam promakao jedan sitan, ali za naše malograđansko uho važan detalj. U jednom trenutku, naime, novinarka je upitala Bandića:

- Je li Vam neugodno gledati takve prizore u gradu koji sebe naziva Malim Bečom?

U Varaždinu ovo ne možemo shvatiti drugačije nego kao grubu provokaciju. Ili, da parafraziramo jednog drugog Milana Bandića, u ovoj zemlji ima mjesta samo za jedan Mali Beč.

Nitko nije sreću našao u smeću

'Sa središnjeg trga prosvjednici su poručili da za projekte koji su potrebni nema novca, dok se, kako kažu, mnoge uhljebljuje u gradskoj upravi. Izrazili su nezadovoljstvo gospodarenjem otpadom u gradu i predviđenim povećanjem cijena', pišu mediji.

Ako ste pomislili da vam je promaknuo još jedan prosvjed građanske inicijative Varaždinsko smeće ispred varaždinske Gradske vijećnice, ne brinite, jer još uvijek smo u Zagrebu.

Naime, na dan te iste izborne šutnje spomenute par redaka iznad, nekoliko građanskih udruga organiziralo je prosvjed protiv gradonačelnika Milana Bandića. Prosvjed je nazvan 'Vrijeme je! Zagreb je spreman'.

A za što je spreman? Možda se to može zaključiti iz transparenata poput 'Odstupi!' ili 'Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik' i sličnih.

Ako ste se ponovo zapitali kakve to veze ima s Varaždinom, možda niste pažljivo čitali prethodne retke. Ali evo i još jednog od mogućih odgovora. Organizatori navode: 'Neposredni povod ovoga prosvjeda je posljednje poskupljenje odvoza otpada u gradu'.

Deja vú. Nakon što su nam prvo ukrali Advent, onda i titulu Malog Beča, sad nam kradu i smećarske prosvjede.

Ali neka im. Možda će oni sa svojim smećem biti bolje sreće.

Simboli korupcije

Vjerovali ili ne, pregled događanja iz našeg kraja nastavljamo - iz Zagreba.

Ne samo da su nam prvo ukrali Advent, onda titulu Malog Beča, a potom i smećarske prosvjede. Apetiti Zagreba u prisvajanju tuđeg čini se da nemaju granicu!

Tako glavni grad Hrvatske želi biti i koruptivno središte, a njegova gradonačelnika Milana Bandića neki bi htjeli proglasiti simbolom cjelokupne hrvatske korupcije.

U sljedećih par redaka pokazat ćemo da je takva centralistička politika nepravedna prema manjim sredinama, koje također imaju što za ponuditi.

Za potrebe ove male igre u pomoć ćemo pozvati elementarne matematičke operacije.

Evo, primjerice, ako nismo pogriješili u brojanju, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici opterećeni su s 13 optužnica, koje se nalaze u raznim fazama kaznenog postupka.

Gledano na taj način, naš favorit za titulu simbola korupcije, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, sa svoje 3 optužnice čini se kao potpuni autsajder.

No, ako i pristanemo na to da je Bandić pobjednik u apsolutnoj kategoriji, u relativnoj kategoriji Čehok bi Bandića posramio do te mjere da mu ni duplo više 'delanja' ne bi bilo dovoljno za nadoknaditi propušteno.

Naime, ako broj optužnica stavimo u omjer prema broju stanovnika dvaju gradova, dolazimo do rezultata da bi Čehok, da je gradonačelnik Zagreba, imao čak 51 optužnicu!

Ako pak broj optužnica stavimo u omjer prema visini gradskih proračuna, Čehok još povećava prednost. Da mu je ta lova koju ima Bandić, nakupio bi čak 80 optužnica!

Ukratko, Bandić kraj Čehoka ispada pravi amater u odnosu na resurse koji su mu na raspolaganju.

HDZ prespavao dvije i pol godine

U prethodnim izračunima koristili smo brojke za godinu koja je na izmaku. Budimo pošteni pa recimo da bi Čehok smanjio svoj rezultat kada bismo u kalkulator ubacili varaždinski proračun za 2020. godinu.

On je, naime, za 50 posto (slovima i uskličnikom: pedeset posto!) veći nego prethodni. Iznosi 572 milijuna kuna.

> REKORDNO Novi proračun za čak 50% veći od ovogodišnjeg, planirani prihodi iznose 572 milijuna kuna!

Ali, nema straha, to je samo zato jer gradska vlast namjerava zadužiti građane za 160 milijuna kuna. Nekih 460 eura po stanovniku.

Kažu da zaduživanje putem izdavanja obveznica nikad nije bilo povoljnije. Gradonačelnik bi se, iznio je, zadužio i za više, za 500 milijuna kuna, ali mu ne daju.

Glasovanje o detaljima zaduživanja tek slijedi, no čini se da Čehok može računati na podršku povremeno nestašnog koalicijskog partnera, HDZ-a, u Gradskom vijeću.

- Smatram da je vrijeme da otvorimo sva neriješena pitanja iz prošlosti - poručio je nakon donošenja proračuna šef gradskog HDZ-a Damir Habijan.

Ne možemo se oteti dojmu da je HDZ s 'otvaranjem neriješenih pitanja iz prošlosti' zakasnio otprilike dvije i pol godine. Jer svašta se dogodilo u međuvremenu.

Primjerice Grad je pravomoćno izgubio spor s Ekosom jer se nije žalio na presudu, a HDZ je svoje mišljenje o tome dao kad je sve već bilo gotovo. Težina spora je 30 milijuna kuna.

> Habijan: 'HDZ neće podržati takvu nagodbu s Ekosom. Neka ovrše Grad, imaju presudu'

Također, Gradsko vijeće donijelo je, uz političku podršku i pravno mišljenje Damira Habijana, odluku o zaustavljanju tužbe protiv T&H Investa za ništetnost ugovora iz 2008. za zbrinjavanje baliranog otpada. Težina spora je 125 milijuna kuna.

> BALE Grad krenuo 'mirnim putem': To znači da će Patafta i Pripuz dobiti svoje, a promašaje političara platit će građani

Istovremeno, gradska vlast je samoinicijativno povukla tužbe i upis zabilježbe u sporovima protiv Techtexa, a vezano uz osiguranje naplate 4,2 milijuna kuna predujma koje je Grad dao VIS-u temeljem onog ugovora za bale. Predujma je bilo još, ali ostalo je išlo iz Varkoma.

To je sve omogućeno jer je relativnom demokratskom legitimitetu Čehokove liste u Gradskom vijeću HDZ osigurao apsolutni legitimitet.

Povremeno 'ne' senior partneru - kao u slučaju prijedloga nagodbe s T&H Investom vezano uz zamjenu zemljišta (sjećate se, riječ je o onom slučaju za koji su Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne) - ne mijenja bitno na stvari u ukupnosti cijele priče.

> MARATONSKA RASPRAVA BEZ KRAJA Žustro o nagodbi Grada i T&H Investa, na kraju bez zaključka

HDZ je - valja to dvaput podcrtati - partner bez kojeg ne bi bilo moguće 'peglanje' spornih ugovora iz prošlosti. Štogod varaždinski šef te stranke Damir Habijan osobno mislio o gradonačelnikovu sukobu interesa, upravo on svojim političkima odlukama stvara uvjete da se cijeli šou privede kraju prema Čehokovu scenariju.

Stoga ne bi trebalo čuditi da se i obeštećenje T&H Investu vezano uz kupnju zemljišta u Ulici Vilka Novaka - a o čemu se također na sudu vodi spor - uskoro nađe na popisu 'projekata' koji će biti plaćeni iz zaduživanja izdavanjem obveznica.

Kako sada stvari stoje - ako smjer priče u međuvremenu ne promijeni Vrhovni sud - do završetka svoga mandata 2021. godine čini se da bi mogli biti ispunjeni uvjeti da Ivan Čehok mirno može izgovoriti, kao svoje zadnje riječi: 'Dovršeno je'.

> PRESUDA ČEHOKU I PATAFTI Vrhovni sud: 'Sjednica nije zakazana. Ne radi se o hitnom predmetu jer nije pritvorski predmet'

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.