Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Malić i Manjkas od Tuđmana će napraviti ono što je Vrdoljak napravio od Gotovine

Malić i Manjkas od Tuđmana će napraviti ono što je Vrdoljak napravio od Gotovine
Marin Tironi / PIXSELL

Kada čovjek ne bi imao sjećanje, točno bi ga uhvatila nostalgija za devedesetim godinama prošlog vijeka, za tim zlatnim vremenima slobode, blagostanja, nenasilja i prosperiteta.

Vizionari

Ako se po jutru dan poznaje, tandem Gordan Malić i Miljenko Manjkas uspjet će od Franje Tuđmana napraviti nešto slično onome što je Vrdoljak napravio od Ante Gotovine.

Dok smo u 'Generalu' umjesto slavnog ratnika, pustolova i bonvivana dobili cendravog pizdeka koji ne ispaljuje metke, nego stihove i mudre sentence, u 'Predsjedniku' ćemo, izgleda, umjesto neostvarenog diktatora dobiti bezgrešnog pravednika i vizionara.

Kada čovjek ne bi imao sjećanje, točno bi ga uhvatila nostalgija za devedesetim godinama prošlog vijeka, za tim zlatnim vremenima slobode, blagostanja, nenasilja i prosperiteta.

Kako nemamo nikakvog razloga sumnjati u to da će i ostalih devet epizoda ovog dokumentarno-igranog serijala biti svedeno na sentimentalne proljeve mahom Tuđmanovih pajdaša i lišeno bilo kakvog ozbiljnijeg kritičkog promišljanja, naš je skromni dojam da je od Franje Tuđmana mnogo veći vizionar bio Viktor Ivančić, koji je u eseju 'Čuvari grobnice', još prije nego što je prva epizoda uopće emitirana, Malićev i Manjkasov uradak nazvao jednostavno – pizdarijom.

Bez trećeg

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uhvatio je ritam boljih HDZ-ovih ministara, što će reći da proizvodi barem jednu aferu tjedno.

Nakon prošlotjednih dubioza sa smjenama u Vinogradskoj bolnici, ovih dana, zahvaljujući novinaru Andreju Dimitrijeviću, pratimo sumanutu sagu o Kujundžićevim nekretninama i problemima s imovinskom karticom.

Ili nekretnine nisu upisane u karticu, ili nije jasno njihovo podrijetlo, ili iz imovinske kartice nije jasno odakle novac kojim su kupljene, u najkraćem, hiljadu stvari tu ne štima.

Sličan smo film odgledali već bezbroj puta. Daleko od toga da je Kujundžić prvi koji muku muči s imovinskom karticom. Zbog sličnih su problema - zbog vila, roštilja od stotinu pedeset kvadrata i luksuznih apartmana čije podrijetlo nisu mogli objasniti ili su tek nakon novinarskih istraživanja saznali da ih imaju – iz Vlade prošlog ljeta morali otići Marić, Kuščević i Tolušić.

Nikada čovjek ne bi rekao da je popunjavanje imovinske kartice tako zajeban posao. Evo, recimo, Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, tvrdi upravo suprotno, da je to vrlo jednostavno.

Što bi onda značilo otprilike sljedeće: ili se naši cijenjeni ministri svjesno prave grbavi znajući da legalnim primanjima ne mogu pravdati imovinu koju posjeduju ili imamo posla s nepismenim maloumnicima koji bi vodili politiku države, a nisu u stanju popuniti deset kućica na jednom formularu. Trećeg nema.

Partijsko-demokratska defloracija

Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava čine prvi trijumvirat koji će pokušati skinuti Plenkovića s partijskog trona. Kovač bi trebao postati predsjednikom, Penava zamjenikom, a Stier potpredsjednikom stranke. Namjera im je, kažu, vratiti HDZ na Tuđmanov kolosijek.

Ovakav potez ne čudi budući da su se u zadnje vrijeme, kada se govorilo o nezadovoljnicima koji imaju ambiciju preuzeti vođenje stranke, najčešće spominjala upravo njihova imena. S tom razlikom što su upućeni smatrali da će kao glavni Plenkovićev protukandidat biti istaknut Stier. Moguće da je on ipak procijenio da je Plenković trenutačno prejak pa je glavnu rolu zasad prepustio Kovaču.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će izgledati ovi unutarstranački izbori. HDZ-ovci, naime, dosad baš i nisu umirali od demokratičnosti i mogućnosti izbora između više kandidata. Šefove su birali na izborima s jednim jedinim kandidatom koji je uvijek dobivao lukašenkovski postotak glasova. Ovo će im biti potpuno novo iskustvo. Svojevrsna partijsko-demokratska defloracija.

Sud vremena

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine, zbog mlaćenja supruge Mare Tomašević.

U presudi stoji, između ostalog, kako je u namjeri da je ozlijedi fizički nasrtao na suprugu, hvatao je rukama za vrat, stiskao, šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan.

Tomašević je nakon presude novinarima kratko kazao da se istog dana vraća na svoje radno mjesto te da će vrijeme pokazati hoće li presuda utjecati na njegovu političku karijeru.

Sud vremena 2

Da je vrijeme najbolji sudac uvjerio se ovih dana i Andro Vlahušić, nekadašnji gradonačelnik Dubrovnika, pravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti u aferi Šipan.

Njemu je, kako se sam pohvalio, Ministarstvo branitelja napokon, nakon dvadeset i pet godina, priznalo status branitelja.

Vlahušić je status branitelja ostvario radom u sanitetu HV-a, u kojem je proveo dva tjedna, od 4. do 19. kolovoza 1995.

Ako drugi nisu htjeli priznati istinu, kazao je, tadašnja djeca, a danas odrasli ljudi uvijek su je znali.

Možemo samo nagađati tko je i zašto sve ovo vrijeme osporavao Vlahušićev ratni put. Pogotovo ako znamo da je Hrvatska, zahvaljujući Plenkovićevoj i Medvedovoj politici, samo u zadnje dvije godine dobila otprilike tri hiljade novih branitelja.

Što će reći da svakog dana odnekud iskoči u prosjeku pet novih junaka koji su se četvrt stoljeća nakon što je utihnula zadnja puška odjednom sjetili svog ratovanja.

Registar već odavno puca po šavovima. U dogledno vrijeme, kako je krenulo, broj veterana premašit će ukupan broj stanovnika. Braniteljski status danas imaju svi koji iole drže do sebe.

Da vas mimoiđe rješenje, od ’91. do ’95. trebali ste biti pod a) vrtićko dijete u jaslicama ili pod b) Vojislav Šešelj.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.