GRADSKI STANOVI

Veršić o Čehokovim optužbama: ‘Sve je bilo po zakonu, ne znam o kojem stanu priča’

Čehoku je sporna bila i cijena i način prodaje POS-stanova. Roman Veršić odgovorio je na prozivke.

Gradski vijećnik Ivan Čehok prošloga tjedna, u petak 3. svibnja, na konferenciji za novinare iznio je sumnje u određene nepravilnosti u čak četiri gradske ustanove. Najviše je vremena posvetio izboru nove direktorice Gradske tržnice, no dotaknuo se i Gradskih bazena, Zaklade solidarnosti Grada Varaždina i Javne ustanove Gradski stanovi, čiji je ravnatelj Roman Veršić.

Na sve te adrese uputili smo molbu za očitovanjem i pojašnjenjem Čehokovih navoda, a zasad smo odgovor primili tek od Romana Veršića, ravnatelja Gradskih stanova. On je odbacio bilo kakvu sumnju u nepravilnosti pri prodaji stanova, na što je upućivao Čehok.

Cijena 1.080 eura?

Čehoku je sporno bilo to što se stanovi, građeni po POS-modelu, nisu prodavali po listi zahtjeva za kupnjom nego tržišno. Uz to, bila mu je sporna i cijena.

“Umjesto da prodaju ili daju u najam po listi, oni su dali te stanove u tržišnu prodaju. Javio se čovjek iz Sračinca koji je, po mojim informacijama, stambeno zbrinut. Kupio je stan za 1.080 eura i onda ga je drugi dan oglasio preko agencije za 1.700 eura. Taj je stan prodan za 40 posto veću cijenu. To je bilo krajem 2022. godine, kad su u Varaždinu najniže cijene bile 1.500 eura, pa sve do 3.000. Kako onda Gradski stanovi po tržišnim uvjetima prodaju za 1.080 eura?!”, upozorio je Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare.

‘Sve po zakonu’

Veršić odgovara da se striktno poštivao Zakon o društveno poticanoj stanogradnji, a što se tiče cijene, nju je odredila – struka.

“Nakon što nije bilo interesa za kupnju prema POS-listi i nakon što su stanovi ponuđeni Ministarstvu branitelja i jedinicama lokalne samouprave, stanovi su dani u najam uz mogućnost otkupa”, objašnjava Veršić. No stanari su nakon isteka ugovora o najmu iselili iz stana, dodaje ravnatelj Gradskih stanova, i nisu iskoristili mogućnost otkupa.

Prodali po tržišnim cijenama

Tada je odlučeno da se ti stanovi prodaju po tržišnim cijenama. Natječaj je raspisan 22. studenoga 2022. godine.

“Kada se stanovi prodaju po tržišnim cijenama, na njima nema nikakve zabilježbe zabrane otuđenja ili davanja u najam”, objašnjava Veršić zašto u tome slučaju kupac može slobodno dalje raspolagati nekretninom.

Cijenu odredila – struka

Odgovara i na pitanje opravdanosti cijene, čiji iznos od 1.080 eura po kvadratu nije demantirao:

“Elaborat procjene, kao temelj za određivanje početne cijene stanova, izradilo je ovlašteno poduzeće iz Varaždina.”

Vlasnik i dalje isti

Ravnatelj Gradskih stanova navodi da su stanovi prodani dvjema gospođama i jednom gospodinu.

“Isti gospodin i danas je u vlasništvu stana, što je vidljivo iz zemljišno-knjižnog izvatka, pa nam nije jasno koji stan bivši gradonačelnik Ivan Čehok spominje”, zaključuje Veršić.

Najnovije