IZNESEN NIZ SUMNJI

Čehok: ‘Nova direktorica Tržnice u Odmaralištu na Rabu napravila je niz nezakonitosti’

Bivši gradonačelnik upozorio je na sumnjive radnje u čak četiri gradske ustanove.

Ivan Čehok, gradski vijećnik i bivši gradonačelnik, danas je održao opširnu konferenciju za novinare na kojoj je iznio određene informacije koje bacaju sumnjaju na zakonitost poslovanja u čak četiri gradske ustanove.

Uvodno je rekao da u mandatu aktualne gradske vlasti nema ni jedne kapitalne investicije u bilo kojem području. Najvećom investicijom ocijenio je vrtić u Hrašćici, za koji je rekao da je projekt još iz njegova mandata, ali i da se oko toga također vuku repovi.

“Čak i ta mala investicija nije mogla proći bez nepravilnosti. Koliko čujem, SAFU utvrđuje činjenice, ali tamo su utvrđene nepravilnosti u javnoj nabavi. Nama se doista može dogoditi da ćemo na kraju morati plaćati iz proračuna. Sve je to rezultat loše kadrovske politike i uhljebljivanja SDP-ovih ljudi.”

Do čega dovodi takav način postavljanja ljudi na funkcije Čehok je ilustrirao na tri primjera.

Gradska tržnica

Prvi primjer vezan je uz izbor direktorice Gradske tržnice. Podsjetimo, bivši direktor Predrag Ciglar smijenjen je zbog navodnih pronevjera, a za novu direktoricu izabrana je Željka Vincek Strugar.

“Prvo što je gradska vlast učinila je da je postavila tu gospođu za vršiteljicu dužnosti. Onda su shvatili da to ne smiju pa su je postavili za privremenu upraviteljicu. Nakon toga su išli mijenjati osnivački akt, jer po njemu se tražilo da direktor ima tri godine iskustva na rukovodećim pozicijama, a ona to nema. Onda im se na natječaj javio i branitelj, koji ima prednost, a Bosilj je bahato i bezobrazno odgovorio da je taj čovjek imao najmanje bodova na testiranju. Ali u tekstu natječaja to se uopće ne spominje. Tamo uopće nije navedeno koje se sposobnosti traže. Moglo se dogoditi da Bosilj kaže ‘ja želim da direktor bude onaj tko najbrže trči na 100 metara ili onaj koji se najljepše smije’. Dakle, toga u natječaju nema”, iznio je Čehok svoje primjedbe na način izbora direktorice.

Lažirane šihterice?

No najviše zamjerki iznio je zbog nekih drugih podataka koje je iznio pred javnost, a vezano je uz razdoblje kad je Željka Vincek Strugar bila upraviteljica Dječjeg odmarališta na Rabu.

“Imamo dokumentaciju koja ozbiljno budi sumnju u to kako je gospođa radila kao voditeljica toga odmarališta. Prvo treba reći da je ona tamo ostvarivala gubitke. Ja sam bio gradonačelnik dugo vremena, nikad nisu bili gubici, osim, naravno, u vrijeme pandemije. Ali 2021. i 2022. gubici se gomilaju, i prelaze čak preko 100 tisuća kuna. Već to bi nekoga trebalo ozbiljno zabrinuti”, upozorio je Čehok.

No, to nije sve što je iznio bivši gradonačelnik.

“Iz dokumentacije koju smo dobili ispada da je gospođa postupala protuzakonito kad je riječ o obračunu radnih sati i o radnim pravima zaposlenika. Ona si je 2002. godine zapisala da je u kolovozu odradila 280 sati!”, rekao je Čehok pokazujući ‘šihtericu’. “Znači, 120 sati prekovremenih! To je kao direktor neke tvrtke sebi upisuje prekovremene. To je i protuzakonito, jer ne možete imati više od 40 prekovremenih sati mjesečno.”

Ali ni to nije sve, dodao je Čehok.

“Priznala je i drugim zaposlenicama da su radile 280 sati. Pri čemu su to gospođe koje su u mirovini pa rade samo na četiri sata. One su same rekle da uopće nisu imale odmora, tako da su se tu kršila ne samo radna, nego i osnovna ljudska prava”, ocijenio je.

Stoga, smatra Čehok, takvoj osobi trebalo je dati otkaz ili barem opomenu, a ne imenovati je direktoricom.

Gradski bazeni

Čehok je apostrofirao i navodne probleme na Gradskim bazenima. Tamo je direktorica Jelena Pavleković iz Narodne stranke Reformisti.

“Otkako je ona došla, šest ili sedam zaposlenika dalo je otkaze. Nekim zaposlenicima u jednom odjelu povećani su koeficijenti, drugima nisu. I tu je jedno zapošljavanje za anale. Raspisala je natječaj za voditelja održavanja i javili su se diplomirani inženjeri strojarstva pa je taj natječaj poništila. U drugom natječaju izbacila je taj uvjet i primila osobu s višom stručnom spremom. Odmah je toj osobi najveći koeficijent, koji imaju osobe s visokom stručnom spremom”, tvrdi Čehok i dodaje da se sad zapošljava osoba za radno mjesto majstor saune, što također smatra spornim.

Zaklada solidarnosti

Treći primjer je Zaklada solidarnosti Grada Varaždina, koju vodi Dubravka Biberdžić.

“Riječ je o osobi koja je već 40 godina u invalidskoj mirovini i koja nema toliko široki krug poznanstava. Jučer ili prekjučer na prvomajskoj tomboli ona je odbila dati nagradu osobi koja je izvučena, potpuno samovoljno, zato što osoba koja je izvukla drugu nagradu živi na istoj adresi”, iznio je Čehok jedan detalj koji smatra spornim.

Dodao je na to da je javno objavljeno da je prošle godine na tomboli prihodovano 4.000 eura, ali da je u Zakladu uplaćeno samo 3.200 eura.

“Kako se onda Ciglara, recimo, za to otpustilo, a ovdje Zaklada funkcionira na zakonit način? Imamo i zapisnik s jedne sjednice Zaklade, gdje Miroslav Marković otvoreno kaže da međusobna predaja novca između Tržnice i Zaklade nije bila zakonita pa će on sad narediti Tržnici da to ponovno naprave.”

Gradski stanovi

Četvrti primjer vezan je uz Javnu ustanovu Gradski stanovi.

“Ta je ustanova prodavala stanove u Hrašćici. Umjesto da prodaju ili daju u najam po listi, oni su dali te stanove u tržišnu prodaju. Javio se čovjek iz Sračinca koji je, po mojim informacijama, stambeno zbrinut. Kupio je stan za 1.080 eura i onda ga je drugi dan oglasio preko agencije za 1.700 eura. Taj je stan prodan za 40 posto veću cijenu. To je bilo krajem 2022. godine, kad su cijene u Varaždinu najniže cijene bile 1500 eura, pa sve do 3000, kako onda Gradski stanovi po tržišnim uvjetima prodaju za 1.080 eura?!”, upozorio je Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare.

S obzirom da iznesene sumnje nisu bezazlene, zatražili smo očitovanje predstavnika gradske vlasti i spomenutih institucija.

Najnovije