ILEGALNI DEPONIJ KOD GROBLJA

Briški poziva gradonačelnika: ‘Tražim od Bosilja da protiv mene podnese kaznenu prijavu!’

Robert Briški odbacuje svoju odgovornost za ilegalni deponij kod groblja, evo što kaže...

Gradonačelnik Neven Bosilj proteklih je dana izvijestio javnost da je tijekom zemljanih radova na gradilištu u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića izvođač radova naišao na velike količine nedozvoljeno odloženog otpada. Većinom je bila riječ o, kako je rekao gradonačelnik, otpadu s varaždinskog groblja. Tom prilikom Bosilj je iznio i da su na tome mjestu pronađene lokalne novine iz prosinca 2002. godine. Time je odredio i vrijeme kad se taj otpad tamo dovozio.

Čehok, Ptiček, Briški

“U to vrijeme gradonačelnik Grada Varaždina je bio Ivan Čehok, u to vrijeme direktor Parkova bio je Miljenko Ptiček, i u to vrijeme šef komunalnog redarstva bio je Robert Briški“, rekao je tada Bosilj.

Ivan Čehok već je reagirao, odmah isti dan, na Bosiljevu izjavu u kojem ga se proziva odgovornim za taj ilegalni deponij. Danas se službenim demantijem oglasio i Robert Briški. Odbacio je bilo kakvu osobnu povezanost s tim otpadom. Nije mu se dopalo ni što je njegovo ime Bosilj u nastavku svoje izjave povezao i s nekim drugim radnjama. Bosilj je tada rekao i ovo:

“Nakon što su trpali otpad na Motičnjaku, to su iscrpili pa su trpali otpad ovdje blizu kuća, odmah kraj našega groblja… I zbog toga su se vrlo vjerojatno toliko i protivili ideji da se uopće nastavi gradnja novog POS-naselja na ovoj lokaciji, da ne bi te njihove mahalojke iz prijašnjih doba izašle na vidjelo.”

Ovlasti komunalnog redarstva

Briški ne negira da je u spomenuto vrijeme, te 2002. godine, bio šef komunalnog redarstva, ali odbacuje svoju odgovornost.

“Činjenica jest da sam u spomenuto vrijeme bio voditelj komunalnog redarstva Grada Varaždina. Komunalno redarstvo u to vrijeme bilo je ovlašteno postupati samo na javnim gradskim površinama. U Komunalnom odjelu Grada Varaždina u to vrijeme postojala je osoba odgovorna za kontrolu i nadzor rada tvrtke Parkovi. Ja nisam bio za to zadužen. Danas bi u Komunalnom odjelu ili gradskoj arhivi trebali postojati vjerodostojni dokumenti koji mogu pokazati tko je 2002. godine obavljao nadzor nad Parkovima i ovjeravao dokumente u kojima je bilo navedeno što Parkovi rade”, navodi Briški te dodaje:

“Samim time, stavljanje mog imena u kontekst koji bi imao veze s nedozvoljeno odloženim otpadom je iskrivljavanje stvarnosti i izvrtanje činjenica.”

Kaznena prijava za ekocid

Briški kaže da je spreman i na to da se njegova odgovornost preispita pred pravosudnim tijelima.

“Kako bi se preispitala moja odgovornost u toj raboti, želio sam protiv samoga sebe podnijeti kaznenu prijavu za ekocid. Međutim, saznao sam da to pravno nije moguće. Stoga, tražim od Nevena Bosilja, gradonačelnika Grada Varaždina, da protiv mene podnese kaznenu prijavu u za to zakonom propisanom roku. Jedino na taj način će se transparentno i nedvojbeno utvrditi činjenice i postojanje ili nepostojanje moje odgovornosti u ovome slučaju. Dosta je bilo optuživanja ljudi bez dokaza u svrhu obračuna s neistomišljenicima”, poručuje Briški.

Rekao je i što će biti ako gradonačelnik ne podnese kaznenu prijavu protiv njega.

“Ako Neven Bosilj neće protiv mene podnijeti kaznu prijavu, tada ću ja potražiti pravnu zaštitu od mjerodavnih institucija zbog njegove izjave.”

Što je bilo s geodetskim projektom?

Briški u svojem demantiju ide i korak dalje pa postavlja pitanja vezano uz eventualne manjkavosti u projektnoj dokumentaciji.

“Vezano uz navedenu temu, nejasno je također kako investitora, dakle Grad Varaždin, i izvođača može iznenaditi zakopani otpad kad bi stvarno stanje na gradilištu moralo biti prethodno utvrđeno u projektnoj dokumentaciji”, upozorava Briški.

Objašnjava da geotehnički istraživački radovi obuhvaćaju ispitivanje tla i podloga su građevinskom projektu te da obvezu njihovog izvođenja propisuju tehnički propisi. Već idejni projekt, navodi on, u svom tehničkom opisu mora sadržavati podatke o geotehničkim istraživačkim radovima. Također, obvezni sastavni dio svakog glavnog projekta je i geotehnički dio koji se poziva na izvješće o istraživačkim radovima, tumači Briški.

Odgovornost investitora

“Budući da gradonačelnik u svom izlaganju spominje vantroškovničke radove i njihovu cijenu, za pretpostaviti je da istraživački radovi ili nisu izvedeni ili nisu sastavni dio projekta. Kad bi nalaz tih radova bio u projektu, tada bi i troškovnik sadržavao cijenu uklanjanja otpada. Uzevši u obzir navedenu činjenicu, postavlja se pitanje odgovornosti investitora, dakle Grada Varaždina, za novonastalu situaciju”, smatra Briški.

Osvrnuo se i na to da ovo nije prvi put da Grad ostane iznenađen zakopanim otpadom na parceli na kojoj se izvode radovi.

“Vidljivo je da se i na ovom gradilištu, po istoj shemi tzv. ‘iznenađenja’, kako je već to viđeno na gradilištu sortirnice na Motičnjaku, ponavlja ista priča o velikoj količini otpada za koju nitko nije znao. Naravno, propust oko geotehničkih istraživačkih radova koju se trebali otkloniti faktor ‘iznenađenja’ platit ćemo, kao i u slučaju sortirnice, mi Varaždinci”, upozorava Robert Briški.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije