PRVI MAJ Bernardić na Dravi: ‘Radnike u Hrvatskoj se izrabljuje i iskorištava’

Dravsko izletište i ovog je 1. svibnja bilo omiljeno odredište brojnim građanima. Budući da je organizator okupljanja bio varaždinski SDP, prisutne je posjetio i pozdravio šef stranke Davor Bernardić, koji je na Dravu došao nekoliko minuta iza predviđenih 13 sati.

Zatim se pozdravio s domaćinima – na čelu sa županijskim i varaždinskim predsjednicima stranke Marijom Habekom i Miroslavom Markovićem – i brojnim građanima pa im se potom i obratio prigodnim riječima.

Čestitao je svima Međunarodni praznik rada i podsjetio na događaje u Chicagu s kraja 19. stoljeća, kada su radnici zbog borbe za svoja prava ostajali bez života, ili su bili ubijeni u demonstracijama ili kasnije osuđeni na smrt.

Bernardić je rekao da prosječan radnik u Hrvatskoj nema razlog za zadovoljstvo. Mnogi odlaze van, ali ne samo mladi, nego čak i umirovljenici.

– Na putu ovamo sreo sam jednu gospođu, Jelena se zove. Rekla mi je: ‘Borite se! Vi se borite, ja sam prestara za borbu.’ I ona, umirovljenica, odlazi iz Hrvatske, odlazi u Njemačku, u jedan grad blizu švicarske granice, gdje će raditi poslove vezane uz njegu u kući. Kako bi preživjela, jer to ovdje ne može! – ispričao je Davor Bernardić.

U svom je govoru naglasio da 70 posto svih građana u Hrvatskoj radi za plaću manju od 5.000 kuna.

– Rade na određeno vrijeme, preko agencija, bez sigurnosti, izrabljuje ih se i iskorištava. Mi socijaldemokrati moramo se izboriti za bolje uvjete za naše radnike i umirovljenike. Ni jedan radnik ne smije imati plaću manju od 4.000 kuna neto! A umirovljenicima moramo ispraviti nepravdu, da mogu živjeti život dostojan čovjeka. Naša SDP-ova vlada znala je kako podići mirovine za 40 posto, znat ćemo to opet! – poručio je predsjednik SDP-a okupljenima na Dravi.

> FOTOGALERIJA Prvosvibanjska proslava na Dravi privukla velike i malene

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije