Ilčić: ‘Mi zastupamo pluralnost i borimo se protiv nametnutog jednoumlja’

U HNS-u se žale da im HDZ svako malo ‘buši’ reformu obrazovanja pa je tako prošli tjedan premijer Plenković tražio da prime Ladislava Ilčića, predsjednika Hrasta i HDZ-ova partnera (jedna ruka u Saboru) koji želi intervenirati u izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju. Taj je zakon prošao javnu raspravu i u procesu je izmjena.

Ilčić je i savjetnik ministrice kulture nakon što je bio savjetnik tadašnjem ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, ali uvijek je ostao okupiran svjetonazorskim pitanjima. Iako su se u dijelu HDZ-a odmah pri sklapanju koalicije s HNS-om javila pitanja zašto se liberalnom HNS-u prepušta obrazovanje djece, sada konzervativne boje brani, izgleda, samo Ilčić.

Sedam spornih područja

On predlaže da se u Zakonu o odgoju i obrazovanju omogući da se za sedam međupredmetnih sadržaja (poduzetništvo, osobni i socijalni razvoj, zdravlje, učiti kako učiti, održivi razvoj, uporaba komunikacijske i informacijske tehnologije, građanski odgoj i obrazovanje) dozvoli i alternativa koju bi predavale udruge koje za to imaju verificirane programe.

Programi se, prema novim izmjenama, verificiraju tako da ih odobre Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Dakle, postojala bi dva predavanja/pristupa istom međupredmetnom sadržaju, a roditelji bi birali po kojem bi programu djeca slušala određeni međupredmetni sadržaj. Ilčić tvrdi da nije fokusiran samo na famozni zdravstveni odgoj, oko kojeg je bilo najviše prijepora, nego na svih sedam međupredmetnih sadržaja, no i laiku je jasno da je zbog svjetonazorskog pristupa upravo zdravstveni odgoj u tom kontekstu najzanimljiviji.

– Mi zadnjih 15 godina zastupamo pluralnost i borimo se protiv nametnutog jednoumlja. Dovoljno je izmijeniti jednu rečenicu u zakonu o međupredmetnim sadržajima – rekao je Ilčić.

Bez odgovora Ilčiću

Ta jedna rečenica nastavila bi se na onu koja definira da su u nacionalnom kurikulu međupredmetni sadržaji obuhvaćeni u svakom predmetu pa bi u eventualnoj realizaciji Ilčićeva zahtjeva bilo potrebno dodati: ‘tek pojedina područja mogu biti obrađena kao zasebne teme u školskom kurikulu’.

To bi omogućilo roditeljima da odlučuju o zasebnim cjelinama nekih međupredmetnih sadržaja na vijeću roditelja birajući između dva različita pristupa. U HNS-u kažu da im Ilčićev prijedlog nije simpatičan i da od toga vrlo vjerojatno neće biti ništa.

– Od obrazovanja ne možemo raditi cirkus – poručili su u HNS-u. Međutim, sama ministrica obrazovanja B. Divjak najavljivala je mogućnost da se roditelji izjasne o nekim područjima međupredmetnih sadržaja. Sada odgovor na Ilčićev prijedlog nemaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije