Vijesti / Politika

Čehok i Avar traže od Gradskog vijeća da odluku o Termoplinu stavi izvan snage!

 Čehok i Avar traže od Gradskog vijeća da odluku o Termoplinu stavi izvan snage!

Na svojoj prvoj sjednici, održanoj 20. lipnja 2017. godine, varaždinsko Gradsko vijeće donijelo je zaključak kojim je gradska vlast dobila obvezu pokrenuti postupak povrata sredstava koje je tvrtka Termoplin neosnovano naplatila gradskim ustanovama i tvrtkama za uslugu isporuke plina u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

Ta se odluka temeljila na internim gradskim revizijskim izvješćima, koja su potvrdila navode nekadašnjeg gradskog vijećnika Zlatana Avara, a u vrijeme donošenja spomenutog zaključka novog zamjenika gradonačelnika, da je Termoplin gradskim tvrtkama i ustanovama fakturirao, bez ikakve prethodne obavijesti, po cijenama višima nego što je ugovoreno u postupku javne nabave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupan iznos koji je tako neosnovano naplaćen kreće se u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna za navedeno razdoblje od 2012. do 2015. godine.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

Podsjetimo, u cijeloj toj aferi Zlatan Avar podnio je u svibnju 2016. godine i kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša zbog zlouporabe položaja i ovlasti te direktora Termoplina Ivana Topolnjaka i Nevenke Grbac, voditeljice financija u tvrtki Termoplin, zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

No tu je kaznenu prijavu Županijsko državno odvjetništvo  u rujnu 2017. odbacilo kao neosnovanu.

Činilo se tada da je Avar, kako se to u Varaždinu voli reći, 'vritnul v kmicu'.

Gradonačelnik Ivan Čehok nakon toga najavljivao je mogućnost da bi cijeli taj 'nesporazum', kako ga je nazvao, mogao biti riješen na način da Termoplin donira Gradu milijun kuna.

> Epilog Avarove kaznene prijave: 'Termoplin će Gradu donirati milijun kuna'

No zaključak Gradskog vijeća još uvijek je bio na snazi i samim time obvezujući.

Sve do danas, kada je, dan uoči sjednice Gradskog vijeća, varaždinski SDP najavio da će tražiti da se pokrene postupak stavljanja zaključka izvan snage.

Da li nekom koincidencijom ili pukom slučajnošću, istoga je dana gradska vlast odaslala vijećnicima prijedlog za dopunom dnevnog reda, kao i tekst prijedloga zaključka kojim se prethodni zaključak, onaj iz lipnja 2017. godine, stavlja izvan snage.

Ovaj prijedlog gradonačelnik je obrazložio time što su sve strane usuglasile oko mirnog rješenja spornog pitanja.

Također je ocijenjeno da je ostvarivanje prava sudskim putem za Grad Varaždin krajnje sredstvo.

Zanimljiva je formulacija u obrazloženju koja i dalje ostavlja otvorenim pitanje je li Termoplin osnovano ili neosnovano fakturirao veće iznose.

- Sve strane potpisnice zaključenih ugovora o opskrbi plinom (Grad Varaždin i ustanove, odnosno trgovačka društva u njegovu vlasništvu, s jedne strane i Termoplin d.d., s druge strane) usuglasile su se oko mirnog rješenja ovog pitanja i nastavka pregovora oko načina reparacije iznosa isplaćenih po osnovi sklopljenih ugovora, ako se utvrdi da su isti neosnovano uvećani od strane Termoplina d.d. - stoji u obrazloženju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci