SDP poručio: ‘Podržavanje gradskog Proračuna ovisi o (ne)prihvaćanju amandmana’

Sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina na rasporedu je u ponedjeljak, 18. prosinca, a Gradska organizacija SDP-a na današnjoj se konferenciji za medije osvrnula na Proračun koji je glavna točka dnevnog reda.

– Proračun je konzervativno planiran. Smatramo da će se ostvariti veći prihodi nego što jesu. No, budući da prema Zakonu o proračunu možete ‘uzeti’ samo s prihodovne strane i prebacivati u rashodovnu, smanjene su nam mogućnosti davanja amandmana – kazao je na početku Neven Bosilj, gradski vijećnik iz redova te stranke.

Bosilj je istaknuo i da su, u trenutku kad je Proračun krenuo u proceduru, promijenjena dva zakona koji se odnose na lokalnu i regionalnu samoupravu.

– Izmijenjen je Zakon o financiranju lokalne i područne regionalne samouprave, tako da smatramo da Varaždin neće ostati na nuli, već će dobiti od 8 do 12 milijuna kuna, ovisno o modelu fiskalnog izravnavanja, pa će prihodi biti veći. Osim toga, prije dva dana na snagu je stupio ‘lex šerif’, što je unazađenje demokratskih procesa u društvu. U situaciji smo da možemo davati amandmane, no na kraju ćemo biti ‘prisiljeni’ glasati za proračun koji predloži gradonačelnik. Taj novi zakon suspendira mnogo prava gradskih vijećnika.

Pripremljena četiri amandmana

Ipak, Bosilj je rekao kako rashodovnu stranu gradskog Proračuna ocjenjuje ‘povoljnom ocjenom’.

– Projekti koji su planirani, poput nastavka POS-a, sporazuma JUGS-a i Grada, obnove vrtića, dvorane VI. osnovne škole, nastavka projekta modernizacije raskrižja, već su ugovoreni za vrijeme prethodne vlasti, tako da to podržavamo. Dobro je što smo se pokrenuli po pitanju rješenja Kućanske rampe, no na Vijeću ćemo iznijeti i svoje viđenje tog projekta.

Klub vijećnika SDP-a je, iznio je Bosilj, pripremio četiri amandmana u vrijednosti 1,6 milijuna kuna.

– Obnova elektroinstalacija Pete osnovne škole je stvar koja ne trpi odlaganje. Drugi amandman tiče se uskrsnica za umirovljenike, što je također bilo u našem predizbornom programu. Druga dva amandmana tiču se obnove igrala na dječjim igralištima i povećanja poticaja za poljoprivredu.

Hoće li SDP u konačnici prihvatiti Proračun ovisi, ističu, o prihvaćanju navedenih amandmana.

– Podrška proračunu uvjetovana je time, na temelju (ne)prihvaćanja će gradski vijećnici donijeti odluku! – složni su bili Bosilj i Miroslav Marović, novoizabrani gradski čelnik SDP-a.

‘Preustroj Grada radi se zbog političkih pobuda’

Bosilj se osvrnuo i na ostale točke dnevnog reda.

– Osim Proračuna još će nekoliko bitnih tema biti na Vijeću, a jedna od njih je preustroj Grada. Smatramo da to nije potrebno, te da je do toga došlo radi zbog političkih pobuda, tako da to nećemo podržati. Mreža škola je također zanimljiva tema, a budući da je problem velikog broja učenika na nekim školama, a na drugima premalog, potrebno riješiti, i to ćemo podržati – kazao je, dodavši da će ‘biti i za rebalans Proračuna, budući da je to samo tehničke naravi’.

> Marković: ‘SDP-u nije ponuđeno ni jedno direktorsko mjesto u gradskim tvrtkama’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije