Čačić: ‘Država i dalje duguje Županiji, Divjak i Štromar rade na štetu građana’

– U prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu planira se 22.864.184 kuna za preuzimanje obveza za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Isti iznos planira se i u projekcijama državnog proračuna za 2019. i 2020. godinu. To je sukladno dogovoru koji sam postigao s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Međutim, upozoravam da postoji opasnost da ta sredstva Varaždinskoj županiji neće moći biti isplaćena, jer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar još uvijek podmeću noge – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u petak, 3. studenoga.

> Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

I dok je ministar Marić u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu uvrstio stavku za preuzimanje obveza za projekte JPP-a, što je sukladno Sporazumu potpisanom 2013. godine između Županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prijedlogu rebalansa proračuna za ovu godinu stavke za JPP nema.

– Nažalost, u prijedlogu rebalansa državnog proračuna za ovu godinu ne možemo pročitati da će biti vraćeno i 30 milijuna kuna duga za JPP, jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije definiralo budžetsku točku za povrat obveza. Ministar Marić je napravio sve što je mogao i osigurao je sredstva, ali ih ne može isplatiti. Može se dogoditi da Blaženka Divjak i Predrag Štromar ne osiguraju stavku ni za sljedeću godinu, pa zbog toga neće biti moguće isplatiti sredstva unatoč tome što piše u prijedlogu proračuna – pojasnio je župan Čačić.

Dodao je da Varaždinska županija ne može finalizirati svoj budžet za sljedeću godinu i osigurati sredstva za desetine projekata koje su pokrenuli.

– U tome se vidi veliki napor ministrice Divjak i potpredsjednika Štromara da i sljedeće godine rade na štetu građana Varaždinske županije. Gospođo Divjak i gospodine Štromaru, prestanite uništavati projekte koji su pred nama i prestanite raditi protiv interesa građana ove Županije – pozvao je Čačić.

Naveo je da je bilo mnogo slučajeva u hrvatskoj politici da pojedini ministri doprinesu svome gradu i županiji iznad uobičajenih kriterija, ali da je ovo jedini slučaj da se dvoje ministara iz jedne županije trude napraviti suštinsku štetu građanima iz sredina iz kojih dolaze.

Sukladno Sporazumu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja iz 2013., Varaždinskoj županiji se iz državnog proračuna isplaćuje oko 15 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje najamnina za 32 školska objekta izgrađena po modelu JPP-a.

Sufinanciranje JPP projekata iz državnog proračuna ukinuto je 2016. godine za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića.

I dok Štromar kao potpredsjednik Vlade i ministar pokušava opstruirati isplatu obveza iz državnog proračuna, kao župan je 2016. godine podnio tužbu protiv Vlade zbog neisplate sredstava za JPP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije