Grad Varaždin kupuje Varteksovu robnu kuću za potrebe Gradske knjižnice

Gradsko vijeće Grada Varaždina na idućoj sjednici, sazvanoj za 24. listopada, između ostalog, odlučivat će o kupnji bivše Varteksove robne kuće smještene na Franjevačkom trgu, u samom centru grada. Iako je prošle godine objekt trebao biti namijenjen potrebama Gradskog muzeja Varaždin, čini se kako je došlo do promjene plana te da će u tom prostoru biti Gradska knjižnica i čitaonica ‘Metel Ožegović’.

> Varteksova robna kuća i kuća Ritz postaju dio Gradskog muzeja Varaždin?

Pred varaždinske će vijećnike stići prijedlog odluke o zaduženju Grada. Naime, sredstva potreba za navedenu investiciju osigurala bi se kreditom u iznosu od 11.610.000,00 kuna u Privrednoj banci Zagreb.

– Prostori u kojima se odvija djelatnost Gradske knjižnice i čitaonice ‘Metel Ožegović’ Varaždin su zbog velikog obima građe već godinama nedostatni i to je jedan od glavnih problema knjižnice. Kako bi u godini u kojoj obilježava 180. obljetnicu, knjižnica konačno dobila prostor za rad i djelovanje, u planu je preseljenje Odjela za odrasle u Varteksovu robnu kuću smještenu na središnjem gradskom trgu – stoji u razlogu donošenja odluke.

Osim toga, na novoj bi se lokaciji uveli i dodatni sadržaji poput multimedijalne dvorane, postojala bi mogućnost održavanja prigodnih izložbi, glazbenih slušaonica i drugoga. Time bi, stoji u obrazloženju, Varaždin dobio dodatnu vrijednost u središtu grada, a istovremeno bi se oslobodio prostor HNK u Varaždinu gdje je trenutno smješten Odjel za odrasle.

U prijedlogu odluke nadalje stoji kako bi krajnji rok otplate bio deset godina od početka otplate kredita, a sredstva za vraćanje bila bi osigurana u Proračunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije