Vijesti / Politika

DANI PONOSA I SLAVE Svečano obilježeno 26 godina od oslobođenja grada Varaždina

DANI PONOSA I SLAVE Svečano obilježeno 26 godina od oslobođenja grada Varaždina

Punih 26 godina je prošlo od oslobođenja grada Varaždina u Domovinskom ratu. 22. rujna 1991. godine na vojarni u Varaždinu zavijorila se hrvatska zastava, a danas je svečanim mimohodom branitelja od Kapucinskog trga do Korza svečano obilježen taj dan i Dan branitelja Varaždinske županije.

Od jutarnjih sati na Kapucinskom trgu organiziran je Taktičko-tehnički zbor s prikazom naoružanja Hrvatske vojske i policije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U mimohodu branitelja, koji je krenuo s tog trga, bili su prisutni predstavnici ratnih postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Varaždina 1991. godine te postrojbe iz Varaždina koje su sudjelovale u Domovinskom ratu: postrojba PU varaždinske, postrojba Specijalne jedinice policije RODA, Odreda Narodne zaštite Varaždin, 104. brigade Hrvatske vojske, 5. bojne 1. A brigade te postrojba 7. gardijske brigade PUMA.

Nakon polaganja vijenca kod Križa zahvalnosti kod crkve svetog Nikole, mimohod je, uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica, nastavljen do Korza gdje su održani prigodni govori i program.

- Obilježavamo 26. godišnjicu oslobođenja Varaždina i županije od okupatorske JNA. Posebnu zahvalnost za to moramo iskazati našim braniteljima, ali i svim građanima koji su se dragovoljno uključili u obranu. S područja ove županije za slobodu se borilo više od 15 500 žitelja, od kojih je 175 položilo svoje živote na oltar domovine. Ne smiju se nikada zaboraviti dani ponosa i slave - rekao je Goran Mihalić, predstavnik Udruge branitelja.

Gradonačelnik grada Ivan Čehok čestitao je svim okupljenima Dan oslobođenja i branitelja.

- Tisuće sudbina te 1991. godine spojilo se u jednu - kako obraniti svoj grad i domovinu. Sve te naše različitosti koje danas postoje, tada su bile bogatstvo. Varaždin je omogućio ostatku Hrvatske oslobođenje, a to nije bilo slučajno. Zrelost, smjelost i hrabrost svih tih ljudi zaslužni su za to. Svake se žrtve treba prisjetiti i ovaj dan obilježavati - kazao je.

Državni general Zdravko Jakop istaknuo je zadovoljstvo povratkom Puma u vojarnu u Optujskoj.

- Čestitam svima ovaj veliki dan kad se prisjećamo pobjede u ovom gradu, na čemu smo zahvalnim sudionicima rata. Ponosan sam što se naše Pume, jedan od najprepoznatljvijih simbola Domovinskog rata i Varaždinske županije, vraćaju tamo gdje i pripadaju - u svoj kraj, a vjerujem da će to imati pozitivan utjecaj na lokalno gospodarstvo, ali i ukupnu sigurnost ovog kraja i domovine.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić pozdravio je nazočne i uputio čestitku, rekavši kako se u Varaždinu okupio 'veliki dio najboljeg, najuglednijeg što je Domovinski rat nosilo'.

Na trg je iznesena i velika hrvatska trobojnica, replika zastave kakva je izvješena na Kninsku tvrđavu 1995. godine i koja predstavlja simbol pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

Evo kako je izgledala svečanost u Varaždinu!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci